Folytatódhat az agrárképzés a Mezgében


Tovább folytatódik a nagy múltra visszatekintő mezőgazdasági szakképzés a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény békési tagintézményében a 2014 / 2015 tanévben.

Az intézmény oktatási kínálata még a tavalyi évben került veszélybe, ugyanis az akkori hatályos törvények értelmében agrárképzésre, az oktatás helyéül a megyében két iskolát, a kétegyházit és a gyomaendrődit jelölték volna meg. Ezzel a megoldással a több száz éves múltra visszatekintő mezőgazdasági képzések szűntek volna meg Békésen. A megye szívében lévő iskola egyéb kínálata mellől a mezőgazdasági jellegű szakképzésének megszűnése igazi érvágás lett volna a Közép-Békési településeknek. Izsó Gábor, Békés polgármesterének kezdeményezésére összesen tizenkét polgármester írta alá az a levelet, amelyben a településvezetők kérték Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy a közoktatási intézmény békési tagintézményében maradjon meg az agrárgazdasági képzés. A közös cél így a vidék felzárkóztatása érdekében Dankó Béla országgyűlési képviselő, szintén az indítvány mögé állt.

A minisztérium szakemberei az elmúlt időszakban folyamatosan egyeztettek az intézmény vezetőségével. Az iskola eredményei a mezgazdasági szakmák iránt tanúsított hatalmas érdeklődés oda vezetett, hogy a minisztériummal folytatott többszörös egyeztetés után a döntéshozók a képzés folytatása mellet döntöttek. A kitartó munka, az összefogás nem volt hiába való és meghozta gyümölcsét, így a következő tanévben továbbra is várják Békésre a mezőgazdaság iránt érdeklődő és fogékony diákokat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!