Értékelt a Békési Önkéntes Pont!


Programmegvalósítási jelentés a TÁMOP-5.5.-2-11/2-2012-0023-s ÖNKÉNT BÉKÉSEN c. Program 2013-s évi munkájáról.

A szakmai programterv szerint, működésünk nyitókonferenciája előtti héten, nagyszabású kampányt indítottunk el az önkéntesség terjesztésére városunkban, majd a nyitókonferenciát követően, személyes megkeresésünk által, szeptember végére 55 fogadóintézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást. Programunkban résztvevő 5 település csatlakozásával, már a szeptemberi hónapban /Békés-madzagfalvi napok, Békés-Tökmulatság, Kamut -falunap/számos önkéntest tudtunk bevonni, az önkéntesség terjesztésébe, társadalmi megújulás program elemeként.

Október hónapban került megvalósításra a szakmai programterv részeként, Doboz településen az a fiatalokat megszólító programunk, melynek révén Drog prevenciós előadássorozat vette kezdetét, jeles szakemberek, illetve dobozi önkénteseink bevonásával. Kerekasztal beszélgetésünkön részt vettek, a Nagyszénási Ifjúság védelemben dolgozó szakemberek és a szenvedély betegségben élő fiatalok is. Programmegvalósításunk során Békés városában is felkerestünk egy otthonházat ahol, kimondottan drogos múlttal rendelkező fiatalok társadalomba visszailleszkedését elősegítő tevékenységet végeznek, ezt a programsorozatunkat, tavasszal folytatjuk tovább, már együttműködési megállapodásban az "Együtt a Drog ellen"c-men a dobozi Wencheim alapítvánnyal.

Október utolsó hétvégéjén valósítottuk meg programsorozatunk részeként,a Mindenszentek napja előtti avartakarítási napokat,melyet önkéntesek bevonásával hajtottunk végre,városunk katolikus és református temetőiben. A munkaeszközök beszerzésétől, a munkavédelmi felszerelésen át, a munka lebonyolításáig mindent önkéntesek bevonásával végeztünk, programunkat tavasszal szeretnénk megismételni, értékelve a diákok nagyszámú jelentkezését önkéntes foglalkoztatásra, ahol tapasztalataink szerint erős közösség formáló szerepe volt a takarító napoknak!

Szakmai programtervünk elemeként még október hó utolsó napján a végegyházi Önkéntes Pont záró konferenciáján vettünk részt,amely lehetőséget biztosított,hogy a megyében működő önkéntes pontok munkatársaival, személyesen is megismerkedhettünk,tapasztalatainkat megoszthattuk egymással.

November hó elején programtervünk elemeként lehetőségünk nyílt tűzifához segíteni hat békési családot, mindeközben már a Hétkrajcár program elemeként, ételadományozásra készültünk, melynek lebonyolításában nagyon sok önkéntesünk vállalt jelentős feladatot. November hónapban Tarhosi együttműködő partnereinkkel,és önkénteseinkkel együtt ünnepeltük Márton napját,ahol több mint 700 fő résztvevő vendég volt jelen,Önkéntes Pontunkat reklámozó sátrunkhoz, több százan ellátogattak,így sikerült Önújító programelemünkbe,még több önkéntest toboroznunk!

November hó utolsó napján" Advent érkezik"c-mmel, egy nagyszabású összefogásnak köszönhetően, több mint 200 fő-t tudtunk szeretetvendégségbe hívni, és egy ünnepi gálaműsorral megajándékozni, melynek a békési Kecskeméti Gábor Kulturális központ nagyterme adott helyet. Hihetetlen számú önkéntes dolgozott ezekben a napokban, és a Szeretet ünnepére való készülődés még jobban összekovácsolta ezeket az embereket. Nagyon jó érzés volt mindennek a részese lenni!

December hó 14-15.napján került sor a fentebb már említett Hétkrajcár program elemként ételosztásra. Megvalósítási helyszín: Békés, Murony, Kamut. Programunk részeként 250 főnek biztosítottunk meleg ételt, Lehetőségeink szerint, tavasszal Tarhos, Bélmegyer, Doboz együttműködő településeinken szeretnénk hasonló jellegű felajánlásban dolgozni!

Szakmai programterv moduljainak megvalósítása: Kapu program

Programelemünk oktatási részében 12fő folytat jelenleg is önkéntes tevékenységet, és 8 fő önkéntes segít be időnként a vállalt feladatok elvégzésébe:

Szakkör vezetőkként: : 8 fő

Hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek korrepetálásában:12 fő

A helyi általános iskolák biztosítanak helyszínt vállalt ifjúságvédelmi feladataink megvalósításához.

Önújító programunk megvalósítására 4 fő önkéntest vontunk be, akik többek közt városunk egyik óvodájában újította fel az összes nyílászárót, és tette újszerűvé az óvoda tornatermét,illetve a civil-szervezetek házában került sor tárgyi eszközök karbantartási munkálatainak elvégzésére.

38 fő önkéntesünk tevékenykedik folyamatosan közösségi feladatok ellátásában, és 7 fő önkéntesünknek köszönhető az egyházi fenntartású temetők bejáratának négy évszakos tisztán tartása.5 fő önkéntesünk állandó stábtagként van velünk minden nagyobb rendezvényünkön, és segíti munkánkat.

Egészségügy

Szakmai programjaink megvalósítása során 5 fő folytat egészség prevenciós munkát önkéntesen.

Minden nyilvános megjelenésünket kiterjesztettük azzal az önkéntes szolgáltatással, hogy ingyenesen mérjük a vérnyomást, vércukor szintet, Ingyenes tanácsadásért fordulhatnak hozzánk az egészségmegőrzés területén. Ingyenes homeopatás szaktanácsadással állunk rendelkezésére a hozzánk segítségért fordulóknak. 3 fő "mobil" önkéntesünk, önzetlen felajánlásával van lehetőségünk, gépjárművel nem rendelkező egyedül álló, segítségre szorulók, egészségügyi intézménybe való szállítására. Csere-Bere udvar programban hajtjuk végre Murony, Kamut, Bélmegyer, Tarhos, Doboz településeken az önkéntesség széles körű terjesztését, illetve így végezzük az önkéntes toborzás direkt részét. A drog prevenciós, ifjúságvédelemmel kapcsolatos feladatokba 5 fő önkéntest vontunk be, melyek közt szakmai tapasztalatokkal rendelkező önkéntes is dolgozik.

Szociális modul.

Programjaink ehhez kapcsolódó moduljában, szinte minden önkéntesünk tevékenyen vesz részt,(42fő) vállalásainkban a szociális területen, szinte már az első fél évben megvalósítottuk legtöbb vállalt feladatunkat. Tapasztalat, hogy ennek a területnek van a legnagyobb befogadó képessége önkéntes munkatársaink körében. A 2013-s év utolsó három hónapjában, tűzifát adományoztunk. Ételt adományoztunk, ünnepi gálaműsort rendeztünk,és mindezen munkák előkészületeitől, a megvalósításig minden önkéntesünk kivette a részét. Tartalmas, mozgalmas, munkás hónapokkal zártuk a 2013-s évet, bízva abban, hogy programunkkal mindenkit ösztönzünk, és segítségnyújtásunkkal példát tudunk mutatni. 2013-ban 54 fő önkéntest toboroztunk összesen.

Békés 2014.01.06. Székely Anikó szakmai vezető

(X) Reklám

Letölthető dokumentumok

# Fájlnév Méret
1 vad_p_c_tabla 2.48MB
2 vad_peti_molino 1.8MB

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!