Folyamatban az optikai kábel kiépítése!


A „Boundless World-Határtalan világ- optikai hálózat kiépítése a Békési kistérség és Bihar megye között HURO/1101/002/1.2.1” című projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013 keretében valósul meg (www.huro-cbc.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával.

A Békési Kistérségi Társulás 886.145,4 € vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert, 95 százalékos támogatási intenzitással. A projektben együttműködő partnerek a Bihar Megyei Tanács, Bors, Bihar, Hegyközkovácsi és Hegyközcsatár települések önkormányzatai.

A magyar félre eső önerő részét a pályázatban részt vállaló kistérségi települések önkormányzatai biztosítják.

A projekt célja Békés, Hajdú-Bihar és Bihar megye térségében egy olyan távközlési, szélessávú informatikai infrastruktúra kiépítése, ami középtávon meghatározhatja a térség fejlődését és ezzel lehetőséget teremt arra, hogy a kistelepüléseken lévő vállalkozások olcsón és hatékonyan lépjenek ki a nemzetközi üzleti életbe, illetve a lakosok is hatékonyabban tudják ápolni a határokon átnyúló személyes kapcsolataikat.

A projekt keretében 90 km hosszú szakaszon, 11 települést ellátó korszerű optikai háló épül ki 2013. január 1-től 2014. december 31-ig.

Jelenleg a magyar oldalon két partneri jelentés került benyújtásra, összesen 170.000 € értékben, a kifizetések egy része megtörtént, a második kifizetés az elkövetkezendő hetekben várható.

Távközlési alap infrastruktúra épül, egységesen optikai kábelek felhasználásával, a gerinc hálózati és az access szakaszokon is, 24 ill. 72 optikai szálszámmal. A hálózathoz lehetőség lesz csatlakozni minden érintett településen ezt P2P (vagyis pont-pont) Ftth technológiával biztosítjuk, ahol minden végpont sávszélessége minimum 100Mbit/s Ethernet felületen. A végponti sávszélesség maximuma jelenleg 1GBit/s ezt is BiDi Ftth technológiával hozzuk létre. Fontos megemlíteni, hogy a kiépülő hálózaton a 15 éves fenntartási időszak alatt folyamatosan bővülő igényekkel számolunk, ezért is esett a választás a P2P Ftth technológiára, ahol a GBit/s sávszélesség tovább növelése sem jelent majd problémát.

A 7 érintett településen (Vésztő, Okány, Zsadány, Biharugra, Körösnagyharsány, Körösszegapáti, Berekböszörmény) megtörtént a központok kialakítása, központi eszközök telepítése. A passzív optikai elemek, kábelek elhelyezése, csatlakozások kialakítása Vésztő településen már megtörtént.

Folyamatban lévő munkálatok:

  • Okány belterületi helyi optikai hálózat építés
  • Külterületi szakaszokon új oszlopsorok építése.
  • DÉMÁSZ, E-On hálózatok alkalmassá tételének tervezése, kivitelezése.

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!