Legfontosabb vitaminjaink! A Levendula Patika sorozata 1. rész


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2014 Február 4. ( Kedd ) 10:49
Módosítva: 2014 Február 10. ( Hétfő ) 13:00
A B6 VITAMIN! Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásában van, de részt vesz az anyagcseréjében, az idegrendszer működésében, és fontos szerepet játszik bőrünk egészségében. Hányinger csillapítására is alkalmazható.

Hiánya: bőr-és nyálkahárya elváltozásokat, fokozott faggyúmirigy-működést, idegrendszeri panaszokat, vérszegénységet, általános fáradtságot, levertséget okozhat.

Hiányát okozhatja: egyoldalú táplálkozás, rendszeres alkohol-fogyasztás, és egyes gyógyszerek pl. hormonális fogamzásgátlók- szedése. Mivel a táplálékból felvett B6 vitamin fel nem használt része 2-3 órán belül kiürül a szervezetből, ezért folyamatos pótlása szükséges.

Napi ajánlott mennyisége: kb. 1,7-2mg, de jelentősen függ a fehérje-beviteltől (100g fehérjéhez 1,5-1,7mg B6 vitamint javasolnak) Általában nagyobb dózisú szedése sem okoz túladagolást. Várandós és szoptató kismamáknak nagy dózis hosszan tartó fogyasztása esetén (napi 20mg felett) az újszülöttben piridoxin-függőséghez vezethet.

Természetes forrásai: hüvelyes zöldfélék, teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, tojás sárgája.

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!