Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásában van, de részt vesz az anyagcseréjében, az idegrendszer működésében, és fontos szerepet játszik bőrünk egészségében. Hányinger csillapítására is alkalmazható.
Hiánya: bőr-és nyálkahárya elváltozásokat, fokozott faggyúmirigy-működést, idegrendszeri panaszokat, vérszegénységet, általános fáradtságot, levertséget okozhat.
Hiányát okozhatja: egyoldalú táplálkozás, rendszeres alkohol-fogyasztás, és egyes gyógyszerek pl. hormonális fogamzásgátlók- szedése. Mivel a táplálékból felvett B6 vitamin fel nem használt része 2-3 órán belül kiürül a szervezetből, ezért folyamatos pótlása szükséges.
Napi ajánlott mennyisége: kb. 1,7-2mg, de jelentősen függ a fehérje-beviteltől (100g fehérjéhez 1,5-1,7mg B6 vitamint javasolnak) Általában nagyobb dózisú szedése sem okoz túladagolást. Várandós és szoptató kismamáknak nagy dózis hosszan tartó fogyasztása esetén (napi 20mg felett) az újszülöttben piridoxin-függőséghez vezethet.
Természetes forrásai: hüvelyes zöldfélék, teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, tojás sárgája.