Nyolc alapítóval mezőgazdasági szociális szövetkezet alakul!


A képviselő-testület legutóbbi döntése alapján az alapító tagok között ott lesz az önkormányzat is. A város vezetősége már hosszú hónapok óta foglalkozik a szövetkezet megalakításának előkészítésével.

A helyzet most érett meg arra, hogy konkrét döntéseket hozzanak. Tudható, hogy országszerte a jövőben a Start munkaprogramnak új lendületet adhatnak a szociális szövetkezetek létrehozását megkönnyítő, hatályos törvények. Ezekben a szervezetekben a leszakadó rétegek kaphatnak esélyt az újrakezdésre, az állandó munkához jutásra, az önálló egzisztencia megteremtésére.

Békéken egyébként sikeresen működik a Startmunka program, mely közel három éve a térségre jellemző mezőgazdasági termelést kívánja megvalósítani. Jelenleg a mezőgazdasági keretek között végzik a kertészeti termesztést is, ahol többek között burgonya, sárgarépa, petrezselyem mellett más növényeknek termesztése is folyik.

A döntést szakemberekkel való egyeztetés előzte meg, mely megerősített bennünket abba, hogy a jövőben Békésen is érdemes egy ilyen fajta szövetkezetet létrehozni. A szövetkezettel a mezőgazdasági program működését kívánják elősegíteni. Várhatóan egyre több pályázati kaput is megnyitnak majd, ahol főként a feldolgozó ipar lesz a prioritás. A Békési Gazdasági és Szolgáltató Szövetkezet személyi kérdésekről például arról, hogy ki lesz az elnök, majd a szövetkezet alakuló ülésén döntenek.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!