Jantyik Mátyásra emlékezik a város


Jantyik Mátyás születésének 150. évfordulója alkalmából ünnepel a város.Az évforduló alkalmából többek között katalógust szeretnénk megjelentetni a művészről illetve alkotásairól, továbbá egykori szülőháza előtt mellszobor felállítását tervezi az önkormányzat.

Jantyik Mátyás alakját, emlékét méltóképpen ápolja, gondozza évről évre szülővárosa Békés, annak érdekében, hogy a következő nemzedékek is ismerjék és büszkék legyenek városuk legjelentősebb festőművészére.

2014-ben ünnepeljük születésének 150. évfordulóját ezért idei kulturális életünk palettáját és témáját, főként tehát Jantyik Mátyás köré építjük, tervezzük. - mondta el lapunknak Izsó Gábor polgármester.

Fontos feladatunk, hogy ebben az évben felkutassunk különböző pályázati lehetőségeket, melyek esélyt teremtenének arra, hogy Jantyik Mátyás szülőházát felújítsuk. –hangsúlyozta a polgármester. Ennek érdekében a napokban támogatta a képviselő-testület azt a pályázati koncepciót mely ez utóbbit célozza meg. A nagy múltra visszatekintő Békés – tarhosi Zenei Napok (BÉTAZEN) programjait is beillesztik a Jantyik évbe a kultúraszervezők. Amennyiben sikerül az időpontot leegyeztetni, úgy a Jantyik család leszármazottja, zenekarával a PG Csoporttal fellépnének a zenei napokon.

A Jantyik család az 1800-as évek elején Csabáról költözött Békésre. A festő nagyapja, id. Jantyik Mátyás a város bírája lett, vagyonával támogatta az oktatásügyet, az egyházat. A település közéletében folyamatosan részt vettek, köztiszteletben álló személyek voltak. A festőművész hosszas utazgatás után 1895-ben hazaköltözött Békésre, birtokán épített magának műtermet. Ezt követően szintén többször elhagyta a várost, de utolsó napjait kedves településén Békésen töltötte és itt születtek legfontosabb alföldi ihletésű művei is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!