Legfontosabb vitaminjaink! A Levendula Patika sorozata 4. rész


Az A vitamin Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

"A" vitamin zsírban oldódó vitamin, mely nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szemideghártya (retina) fényérzékeny részének, az ún. látóbíbor felépítésében. Ezen kívül fontos feladata van a látásban, a hámszövet épségében (bőrünk, illetve a belső nyálkahártya-felszínek, pl.: légutak, gyomor, bélcsatorna), az egészséges csontozat kialakításában és immunrendszerünk erősítésében.

Hiánya: fejlődési elmaradást, illetve farkas-vakságot (szürkületi vakságot) okozhat. Napi ajánlott szükséglet 25000-50000NE (várandósság- és szoptatás idején ez a mennyiség akár megduplázódhat!)

Jelentősebb forrásai: tengeri halak, tojás-sárgája, tejtermékek. Béta-karotint a sárgarépa, spenót, kajszibarack, sütőtök, kelkáposzta, cékla, paradicsom tartalmaz (általában az élénk színű gyümölcsök és zöldségek)

Túladagolása: esetén sárgás bőrszín, fej- és ízületi fájdalmak, hajhullás, bőrproblémák léphetnek fel. Ennek elkerülése végett ritkán alkalmazzák étrend-kiegészítőkben az A-vitamint, inkább "elővitaminját", a béta-karotint használják. Ez vízben oldódik, és a szükséges vitamin-mennyiséget szervezetünk előállítja ebből, a felesleg pedig kiürül.

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!