Pályázatból újítanák fel az I. Világháború emlékművét Békésen


Felújításra kerülhet az I. világháborús emlékmű Békésen. Amennyiben a döntéshozók támogatják a pályázati elképzelést, úgy 4,5 millió forintos támogatás segítségével restaurálnák, illetve felújítanák az 1924. november 9-én felavatott műalkotást.

A város központjában található emlékmű egy háromalakos szobor, mely a harcba induló katonát, az őt ölelő feleségét, és a lábuknál játszó gyermeküket ábrázolja. Az emlékmű talapzatának keleti, déli és nyugati oldalán az I. világháború 707 békési áldozatának neve található. Az állagmegőrzésen sor kerülne többek között az emlékmű tisztítása, szükség szerinti szilárdítása, korábbi cementes kiegészítések eltávolítása, szakszerű javítása, pótlása, hősök neveinek újra faragása, festése.

A pályázatot a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából írták ki. A projekt egyébként százszázalékos intenzitású, de elbírálásnál előnyt jelent, ha az adott szervezet a felújításra önerőt vállalva pályázik. Az önkormányzat ennek érdekében 500.000 forintos önerő mellett 4,5 millió forintot pályázott meg a fent említett kiírásra.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!