4 kamera vigyáz mától a rendre Békésen!


Megjelent: 2014 Május 12. ( Hétfő ) 16:17
Módosítva: 2014 Május 13. ( Kedd ) 13:24
Békés megyében 10 településen 16 térfigyelő kamerát szereltetett fel a Békési Kistérségi Társulás. A rendszer üzemeltetésére a szervezet ma együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal Békésen.


Térfelügyeleti rendszert épített ki a Békési Kistérségi Társulás. A közbiztonság erősítését célzó beruházás eredményeként 10 településen 16 kamera figyeli a forgalmasabb utcákat, köztereket. Köröstarcsán, Csárdaszálláson, Tarhoson, Mezőberényben, Kamuton, Hunyán, Gyomaendrődön és Muronyban 1-1, míg Bélmegyeren 2, Békésen pedig 6 helyszínen szereltek fel olyan berendezést, mely jó minőségű képet közvetít a Békési Rendőrkapitányságon kialakított központba.

A rendszer zavartalan működtetése érdekében a Békési Kistérségi Társulás Együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal. A megállapodás aláírása alkalmából 2014. május 12-én a békési polgármesteri hivatalban megtartott sajtótájékoztatón dr. Polyák Zsolt r. dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy a térfigyelő kamerák segítik a bűnmegelőzést és támogatják a rendőrség felderítő tevékenységét.

A társulás elnöke, Békés város polgármestere, Izsó Gábor hozzátette: a térségben 2006-ban kiépített szélessávú internet hálózat tette lehetővé a beruházás megvalósítását. A kamerarendszer üzembe helyezése alkalmából a Békési Járási Hivatal helyettes vezetője, dr. Farkas László emléklapokat adott át a tervezésben, kivitelezésben és a hálózat működtetésében együttműködő szervezetek, önkormányzatok képviselőinek.

Kistérségi digitális térfigyelő kamerarendszer kialakítása

A Békési Kistérségi Társulás önkormányzatai már a Társulás megalakulása óta kiemelt figyelmet szenteltek a bűnmegelőzésre, a közbiztonság fokozására. Ez visszatükröződött a társulási megállapodás szövegében is:

"A társulás összehangolja és segíti a kistérség önkormányzatainak közbiztonsági és bűnmegelőzési munkáját, elkészíti a Társulás ezzel kapcsolatos stratégiáját. Kapcsolatot tart a bűnmegelőzéssel foglalkozó kistérségi szervezetekkel."

E célkitűzést szem előtt tartva a Társulási Tanács 2007-ben elkészítette az akkori Békési kistérség Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Stratégiáját. E stratégiában – többek között – kiemelt feladatként határozták meg a közterületek biztonságának fokozását, ezen belül a térfigyelő kamerarendszer kialakítását. A Társulás is és az önkormányzatok külön-külön is többször próbálkoztak az elmúlt évek során pályázati forrást szerezni a térfigyelő rendszer kialakítására, de erőfeszítésük nem járt eredménnyel, ezért a Társulási Tanács úgy döntött, hogy a 10 települést magába foglaló kistérségi informatikai hálózat lehetőségének kihasználásával saját forrásból indítja el a beruházást.

Több mint egy éves előkészítő munka előzte meg a kistérségi digitális térfigyelő kamerarendszer üzembe helyezését. A Békési Kistérségi Társulás 2008-ban tíz településen építette ki az optika szálas informatikai hálózatot, amely megteremtette annak lehetőségét, hogy ezeken a településeken térfigyelő kamerákat is el lehessen helyezni és ezt egy rendszerben üzemeltetni. A Társulási Tanács úgy döntött, hogy az informatikai hálózat üzemeltetéséből befolyó többletbevételből támogatja az önkormányzatokat, oly módon, hogy minden – a hálózattal érintett – településre biztosít egy db térfigyelő kamerát, biztosítja ezek felszerelését, valamint a működtetéshez szükséges központi eszközöket. Az önkormányzatok további kamerák felszerelését saját forrásaikból fedezik, a Társulás pedig díjmentesen biztosítja a rendszer működését. A hatályos jogszabályoknak megfelelően a Társulás együttműködési megállapodást köt a Békés Megyei Rendőr-főkapitánysággal a térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére, amelynek központi megfigyelő eszközei a Békési Rendőrkapitányságon kerülnek elhelyezésre.

A térfigyelő kamerák a következő településeken működnek:

Békési járás: Békés, Bélmegyer, Kamut, Köröstarcsa, Mezőberény, Murony, Tarhos

Gyomaendrődi járás: Csárdaszállás, Gyomaendrőd, Hunya

A rendszer 2014. május 12-i üzembe helyezéskor 16 db kamera kezdi meg működését a 10 településen. A modern technológiának köszönhetően a rendszer korlátlanul bővíthető, anyagi lehetőségek birtokában – egyeztetve a rendőrséggel – további kamerák beüzemelésére is lehetősége lesz az önkormányzatoknak. A rendőrség mellett a közterület-felügyelettel rendelkező önkormányzatok külön rendszert is működtethetnek a kistérségi hálózat lehetőségeinek felhasználásával.

Tételek: 1 - 20 / 23 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!