Beruházások sora Békésen


Jó ütemben halad és hamarosan befejeződnek a kiviteli munkák Békésen a Vásárszél utcai rendelőknél és Bajza utcai önkormányzati épületnél. – tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől.

Mint elmondta, a munkálatok elsősorban az intézmények energia-megtakarítását célozzák meg. Ennek jegyében megtörtént az épületek külső hőszigetelése, a nyílászárók külső cseréje illetve kondenzációs kazánok telepítése. A beruházás ezeken az egységeken kívül még hét épületet érint, ahol szintén megvalósulnak a korábban említett munkálatok. A békési önkormányzat összesen 290 516 967 millió forintból korszerűsíti közintézményeit, melyhez 246 939 422 forint pályázati támogatást nyert el. A kivételezés-sorozatnak köszönhetően évente 12,5 millió forint megtakarítás jelentkezik majd a gázszámlában.

A Környezet és Energia Operatív Program energia-megtakarítást célzó felújításra még tavaly nyert forrást a békési önkormányzat. A beruházás többek között magában foglalja a Korona Utcai Tagóvoda, az Epreskerti óvoda, a Bajza utcai önkormányzati ingatlant illetve a Rákóczi utcai bölcsődét ahol a teljes tetőszerkezet is felújításra kerül. Külön öröm, hogy a kivitelezés érinti a volt Polgári Iskolát, a korábbi 2. számú általános iskola épületét. Ez utóbbinál a felújítás igen látványos lesz, hiszen az intézményt még 1936-ban adták át és azóta jelentős felújítás nem történt az épületen. A kivitelezés érinti a Vásárszél utcán található rendelőintézet épületét illetve a Városháza épületének több részét is. Ez utóbbi estében a főépület műemléki jellegéből adódóan csak a nyílászárók cseréjét végzik el a szakemberek.

A jelentős uniós támogatással megvalósuló projekt közvetlen célja az önkormányzat tulajdonában lévő épületekben felmerülő energiaköltségek csökkentése, valamint energetikai korszerűsítése. – hangsúlyozta Izsó Gábor polgármester. Ez a projekt a Bóbita Integrált Óvoda fejlesztése mellett az egyik legnagyobb beruházás ma Békésen. A modernizálásnak köszönhetően nem csak energia-megtakarítást ér el az önkormányzat, de az épületek esztétikailag is megújulnak, így jól illeszkednek majd a városképbe ami szintén lényeges szempont.

A településvezető kiemelte, a pályázat kidolgozáskor fontos szempont volt az is, hogy olyan intézményeket érintsen a projekt, ahol valamilyen nevelési munka folyik, hiszen fontos a jövő szempontjából nagyon fontos, hogy a gyermekek illetve nevelők, pedagógusok a 21. század követelményeinek megfelelő környezetben tanuljanak, dolgozzanak. A munkálatok épületről épületre haladnak, a Bajza és a Vásárszél utcai intézmények befejeztével a kivitelezők hozzálátnak az Epreskerti óvoda és a városháza épületeinek felújításhoz. A kilenc épületet érintő beruházás-sorozat várhatóan szeptember végén fejeződik be.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!