Jantyik Mátyás gyűjteményes kiállítására készül a Galéria!


Forrás: Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum
Helyszin: Békési Galéria, Békés, Széchenyi tér, 4
A békési születésű festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából gyűjteményes kiállítással, emlékkonferenciával és katalógussal emlékezik névadójára a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum!

Jantyik Mátyás gyűjteményes kiállítására készül a festőművész nevét viselő békési múzeum, a művész születésének 150. évfordulója alkalmából. Az év eleje óta tartó hosszas előkészítő munka, szervezés, levelezések, megbeszélések során a múzeum munkatársai igyekeztek összegyűjteni a békési születésű festőművész munkásságának minél teljesebb anyagát.

Az előkészítő munka eredményeként a Békési Galériában lesznek láthatóak Jantyik Mátyásnak a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Munkácsy Mihály Múzeumban őrzött művei is (műtárgyvédelmi okokból néhánynak úgynevezett "nemes másolata"). A múzeum felvette a kapcsolatot a Parlament Sajtóirodájával, ennek köszönhetően az Országház Főrendi termében látható két falfestmény eddig Békésen még nem látott, nagyméretű másolatát is bemutatjuk a látogatóknak.

A tárlat a BÉTAZEN programsorozatának keretében, június 21-én 14.00 órakor nyílik, az ünnepélyes megnyitón Izsó Gábor polgármester köszöntője után Dr. Bereczky Loránd, a Nemzeti Galéria nyugalmazott, békési születésű főigazgatója adja át a kiállítást az érdeklődőknek. A nap során 15.30 órától Jantyik Mátyás munkásságáról, művészetéről és a korszak Békés megyei alkotóiról szóló emlékkonferenciát is rendezünk a Galéria dísztermében, előadóink Dr. Banner Zoltán és Gyarmati Gabriella művészettörténész és Kállai Júlia grafikusművész lesznek.

Az évforduló alkalmából az év folyamán reprezentatív katalógust is szeretnénk megjelentetni Jantyik Mátyás minél több művének fotójával, ehhez már rendelkezünk a kölcsönző intézmények engedélyével is.

A múzeum munkatársai szeretettel várják programjaikra a településük múltja és művészete iránt érdeklődő békésieket és minden kedves látogatót!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!