Békéstől- Boncidág


Romániában, Erdélyben jártak a békési diákok. Útjukat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A Határtalanul! című pályázat segítette a Dr. Hepp Ferenc Iskola 31 tanulóját és 4 felnőtt kísérőjét abban, hogy csodás 5 napot töltsenek Erdélyben. Békésről indulva, az első napon érintették Nagyváradot, ahol a város nevezetességeit a Polgármesteri Hivatal 40 méteres tornyából is megtekintették. Természetesen az Ady Endréhez kötődő emlékhelyeket is felkeresték. Innen utaztak Erdély bejáratához a Király-hágóra, valamint Körösfőre. A fa tornyú templom megtekintése után megálltak azon a helyen, ahol a Körös ered. Kolozsvárra délután érkezve a Hunyadi Mátyás szülőháznál és a főtéren álló Mátyás szobornál emlékeztek meg a magyar történelem nagy alakjáról.

A Házsongárdi temetőben Apáczai Csere János sírhelyénél időztek. Este érkeztek meg a Válaszúton működő Kallós Zoltán Szórványkollégiumba, ahol vacsora után a gyerekek még elkészítették a napi beszámolóikat. Másnap 8 km-es gyalogtúra várt a csapatra, hiszen felkeresték a boncidai kastélyt, mely Wass Albert szülőhelye. A napba még belefért egy kis séta a válaszúti házak között és a temetőben, ahol kifejezetten a fából készült építményeket figyelték meg. A kirándulás 3. napján a szálláshelyen működő Kallós Zoltán Néprajzi Múzeum kiállításával ismerkedtek meg. Ezután a gyerekek segítségével bográcsban paprikás krumplit készítettek. Délután a kollégium lakóit is meghívták a "Nemzeti Össszetartozás" emléknapjára készített műsor bemutatására.

A gyerekek közös éneklés után kapták meg az összegyűjtött ajándékokat. A következő napon Tordára kirándultak, ahová 9. osztályos kollégistákat is magukkal vittek. A Tordai hasadék legendáját a helyszínen ismerték meg, így nem csoda, hogy sokan keresgélték Szent. László "aranyát"- a laposra koptatott köveket. Nem fáradva érkeztek a Tordai sóbányába, ahol 13 szintet ( 750 m) ereszkedtek alá a falépcsőkön. Ez a helyszín bűvölte el leginkább a békési gyerekeket, derült ki az esti összefoglalókból. A hazaúton előbb Torockó házainak homlokzatával ismerkedtek. Az Europa Nostra- díjas faluban éppen aznap avatták fel a Duna TV által felújított házat.

A Székelykő meghódítására nem vállalkoztak a gyerekek, de a torockószentgyörgyi várromot meghódították. Hazafelé az Aranyos –völgyben található Rozsda-szakadékot nézték meg, ami rozsdabarna színű, nagy kiterjedésű suvadás. Még sötétedés előtt értek Nagyszalontára. A szoborparkban és a Csonka-toronynál készültek az utolsó csoportképek. A kísérő pedagógusok: Csorba Jánosné, Őriné Apáti Anna, Paulcsikné Budás Gabriella és Ráczné Erdei Krisztina köszönik a támogatást és a szülői segítséget!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!