AZ IBS Bélrendszer


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A bélrendszer a "második idegrendszer" nem véletlen tehát, hogy fokozott idegi és lelki megterhelések során az elsők között tapasztalhatjuk meg a gyomor- és bélrendszeri problémákat és ha nem kezeljük időben, megfelelően, akár életünk végéig is kínlódhatunk vele.

A fiatalok és a nők jobban szenvednek tőle


Az irritábilis bélszindróma, azaz az IBS bár szervi elváltozással nem jár, nagyon kellemetlen, az emésztőrendszer működési miatt kialakuló betegség, krónikus panaszokkal, mint hasfájás, hasmenés, székrekedés, puffadás, görcsök, alhasi nyomásérzés, teltségérzet, hányinger, hányás.

Általában 20 és 30 éves kor között jelentkezik először, és nőknél kétszer olyan gyakran fordul elő, mint férfiaknál és valószínű, hogy az agy és a bél közötti információcsere zavara a betegség egyik oka.

A stressz megöli a bélflórát és az immunrendszert

Az IBS kialakulásában nagy szerepe van a stressznek. A szervezet ugyanis úgy válaszolt az egyes stresszhelyzetekre, hogy stresszhormonokat juttat a vérbe, és a különböző szervekbe, aminek hatására a bélnyálkahártya egy része elhal vagy begyullad, és felborul a bélflóra egyensúlya, azaz előtörnek a káros baktériumok.

Mivel az immunrendszer ellenanyag termelő sejtjeinek a hetven százaléka a bélben található, mindez rendkívül negatívan hat a szervezet általános állapotára és a védekezőképességére. Nagyon fontos ezért, hogy a bélben található baktériumok egyensúlya újra helyreálljon, hiszen az ép bélnyálkahártya segíti az emésztést, a táplálék és a vitaminok felszívódását, és szabályozza a megfelelő bélmozgást. Ehhez probiotikumokat javasolt alkalmazni.

A megoldás az életmódváltás

Kutatók kimutatták, hogy e betegségben szenvedők közül sokak bélfalában nagyszámú fehérvérsejt található, amely a bélfal gyulladását jelzi. Mielőtt az orvos a diagnózist felállítaná, labor- és székletvizsgálatokkal, ultrahanggal ki kell zárnia más betegségeket, mint például a Chron-betegséget, a krónikus vastagbélgyulladást, a bélrákot, és egyéb esetlegesen fennálló kórokat.

A kezelés elsősorban a panaszok enyhítését célozza, mivel maga a betegség sok esetben egy életen át megmarad, vagy időről időre kiújul. A gyógymód része a helyes étrend, mint például a 4 fő vércsoport szerinti táplálkozás és a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása, emellett a gyógyszeres és a pszichoterápiás kezelés.

A diéta során kerülni kell minden olyan ételt és italt, amely savasít, mint pl: a finomított fehérlisztből készült ételek, hús-húsfélék, tej-tejtermékek, sör, kóla kávé, fekete tea stb. Javasolt egyszerre csak keveset enni, naponta több alkalommal. Fontos továbbá a rendszeres testmozgás is, amely erősíti a bélfunkciót és csökkenti a stresszt.

Javasolt a gyógyszereket egy idő után természetes szerekre,gyógynövényekre cserélni. A szoruláson segíthet a korpa és a lenmag; a puffadáson a kamilla, a kömény, az édeskömény, az ánizs; fájdalomcsillapítóként pedig a borsmenta lehet hatásos.

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!