Interjú Teleki Miklós orgonaművésszel


A kis falvaktól Passauig minden orgonán szívesen játszik, ha azzal örömet tud okozni - interjú Teleki Miklós orgonaművésszel.

Teleki Miklós orgonaművész színvonalas muzsikáját hallhatja az, aki ellátogat 2014. június 22-én Békésre a református templomba. A műsorban közreműködik Galambos Hajnalka énekművész is.

A Békés-tarhosi Zenei Napok visszatérő előadóművésze Ön, milyen érzéssel érkezik ismét Békésre?

Örömmel megyek ismét Békésre! Mindig kis meghatottsággal ülök oda ahhoz a református templom orgonájához, amelyen Liszt Ferenc is játszott. Bár lenne alkalom egy nagyszabású felújításra - véleményem szerint ez a hangszer a nemzet kulturális kincsei közé tartozik!

Kik inspirálták a munkássága alatt? Ki a példaképe?

Leginkább tanáraim. Szeretném kiemelni Lehotka Gábort, néhai professzoromat, aki nagyszerű művész és kitűnő pedagógus volt.

A számomra legkedvesebb zeneszerző: Bach. Rajta kívül sok zseniális komponista ad állandó szellemi megújulást.

Az előadóművészek között az általam ismert legnagyobb: a zongorista Szjatoszlav Richter. Csodálatos a magyar zenei előadóművészet is: Jandó Jenő, Schiff András, a hegedűművész Szenthelyi Miklós. Nem sorolom, mert egyre rosszabbul néz ki, ha kihagyok valakit a listából. Egy művész jól teszi, ha nyitott szemmel, füllel, lélekkel jár a világban, a legapróbb dolog is jelenthet inspirációt.

Mikor döntötte el, hogy orgonaművész lesz?

Kamasz gyerekként. Aggódó orvos édesapámat 17 évesen sikerült meggyőznöm.

Több országban adott sikeres koncertet. Melyikre a legbüszkébb és miért?

Nehéz lenne egyet kiemelni. Boldogan utazom nagyvárosokba és kis falvakba egyaránt. A közelmúltban nagy élmény volt koncertem a németországi Vilshofenben, a nagy bencés templom csodás orgonáján, de a siófoki Bach lemezbemutató hangversenyem is sokat jelentett. Júliusban Passauban, Európa legnagyobb orgonáján fogok játszani.

Jó pár díjjal jutalmazta a szakma. Meséljen kicsit ezekről…

Nagyon örülök minden elismerésnek, de ezeket csak egy kis állomásnak tekintem. Boldogságot jelent, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek. Ha ezt mások is elismerik - nos, szintén boldoggá tesz.

Számos ősbemutató fűződik a nevéhez, magyar és külföldi komponisták művei kapcsán. Kérem, soroljon fel párat…

A nemrég elhunyt Karai József zeneszerző számos művét mutattam be, jónéhányat nekem is komponált. Lehotka Gábor több művét mutattam be szintén elsőként, ő is ajánlott fel nekem a műveiből. A teljesség igénye nélkül: Szokolay Sándor, Serei Zsolt, Sáry József, Jeney Zoltán. A külföldiek közül: Jürg Baur, Gottfried von Einem, Otto Strobl. Szívesen vállalkozok efféle feladatokra - a felfedezés izgalmas dolog!

2014. június 22-én Galambos Hajnalkával ad közös koncertet Békésen, a Békés-tarhosi Zenei Napok keretén belül. Léptek már fel közösen?

Még nem, most lesz az első alkalom. Remélem, szép hangversenyt, maradandó élményt tudunk adni majd a közônségnek!

Köszönöm az interjút!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!