Ötödik hely


a III. korcsoportos kosárlabda diákolimpia országos döntőjében

2014. június 16-18 között Pécs városa adott otthont a III. korcsoportos kosárlabda diákolimpia országos döntőnek, melyen a Baja, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Budapest, Kaposvár, Zalaegerszeg mellett a SZKIRG csapata alkotta a döntő mezőnyét. A békési fiatalok a megyei döntő megnyerése után az országos elődöntőben Kiskunfélegyháza, Debrecen, Miskolc csapatai ellen diadalmaskodva vívták ki a legjobb nyolcba jutást.

A gyerekek nagy elszántsággal készültek a pécsi seregszemlére, többen rutinos "döntőzőnek" számítottak közülük, a csapat fele viszont első alkalommal jutott ilyen magaslatokra, sőt nekik a játszott mérkőzéseik száma sem érte el a tízet.

A sorsolás eredményeként a csoportban a Zalaegerszeg, Kaposvár, Budapest trió várt csapatunkra. Az első mérkőzésen a ZTE utánpótlásaival találkoztunk. A harmadik negyed végéig nyílt volt a találkozó, az utolsó 8 percben azonban érvényesült az ellenfél fizikai fölénye. Ami kiderült, a későbbi győztessel játékban felvettük a versenyt, védekezésben a csapat rutintalanabb tagjai is kiválóan helytálltak.

A második összecsapáson a kaposvári legénységgel találkoztunk. Volt törlesztenivalónk velük szemben: két éve az U11-es döntőben 5 egységgel kaptunk ki tőlük, akkor ők az 5. helyen végeztek, mi pedig az alsó ágra kényszerülve 9. helyezést értünk el. A reváns mellett a mérkőzés tétje az volt, ki kerülhet lépéselőnybe a csoportban. Az első félidőben még akadozott a játékunk, de a küzdőszellemünknek, a csapatvédekezésünknek köszönhetően félidőben látótávolságon belül maradt az ellenfél. A második félidőben parádés teljesítményt nyújtva a 12 pontos félidei hátrányból 13 pontos győzelmet arattunk. Több kiváló egyéni teljesítmény mellett ismét ki kell emelni az alázatos csapatjátékot.

A harmadik csoporttalálkozó tétje a legjobb négy közé jutás volt. A budapesti gárda edzői úgy ítélték meg, hogy egyetlen lehetőségük, ha terrorizálják, szó szerint megverik fiainkat. Sajnos ebben partnerre találtak a játékvezetőkben, akik engedték a kosárlabda szellemiségétől távol álló agressziót (a versenybizottság elnöke csak annyit mondott: "bár ő is látja, mi történik, de nem veheti el a két "sípmestertől" a sípot"). A feszült hangulatú mérkőzésen fővárosi diadal született. Megvertek, megverettek bennünket, de a fiúk lelkesedését, elszántságát, győzni akarását nem tudták megtörni.

A döntő harmadik napján a helyosztókra került sor. A mieink a hazaiakkal küzdöttek az 5. helyért. Fej fej mellett haladtak a csapatok, hol az egyik, hol a másik gárda vezetett néhány ponttal, de tetemes előnyre egyik fél sem tudott szert tenni. Az utolsó 1 percnek 1 pontos előnnyel futottunk neki, amit két büntetővel hárompontosra növeltünk, amit a pécsiek egy triplával egalizáltak. A duplánkra ismét jött a pécsi válasz. A mérkőzés vége előtt 1,7 másodperccel 2 büntetődobást harcoltunk ki. Az első dobás csont nélkül jutott a hálóba, a második dobást a dobójátékosunk rutinosan a gyűrű szélére helyezte, így az ellenfél nem tudott időt kérni. A lepattanót hiába szerezték meg a hazaiak, már nem volt idejük dobóhelyzethez jutni. A kiváló védekezés békési diadalt hozott!

A döntőben elért 5. helyezés a békési férfi kosárlabdázás legjobb utánpótlás eredményének számít.

A sport mellett jutott idő városnézésre is. Kedden délután körbejártuk Pécs belvárosát, megcsodáltuk a Bazilikát, a dzsámit is.

Köszönjük az iskola, a Békési SZSK és a szülők támogatását. Köszönjük azoknak a szülőknek, kosárlabda szerelmeseknek a támogatását, buzdítását, akik Pécsre is elkísértek bennünket. Köszönjük mindenkinek a figyelmét, érdeklődését, akik itthonról követték az eseményeket, támogatták a gyerekeket a siker kivívásában.

Hajrá Békés! Hajrá BSZSK!

Eredmények

Csoportmérkőzések:

Zalaegerszeg – Békés 76: 53 (22:17, 14:18, 12:7, 28:11)

Vozár Viktor, Reszelő Mihály, Szabó Gábor (6), Balog Csaba, Csikós Dániel, Balog Gábor (29/15), Reszelő Roland, Őri-Pocsai István, Steff Róbert (2), Varga Krisztián, Szabó Attila, Balog Ákos (16)

Kaposvár – Békés 64:77 (23:16, 15:10, 11:28, 15:23)

Vozár Viktor, Reszelő Mihály, Szabó Gábor (2), Balog Csaba, Csikós Dániel, Balog Gábor (55/42), Reszelő Roland, Őri-Pocsai István, Steff Róbert (2), Varga Krisztián (2), Szabó Attila, Balog Ákos (16)

Békés – Budapest 40:54 (11:15, 2:10, 18:14, 9:15)

Vozár Viktor, Reszelő Mihály, Szabó Gábor, Balog Csaba, Csikós Dániel, Balog Gábor (34/6), Reszelő Roland, Őri-Pocsai István, Steff Róbert, Varga Krisztián, Szabó Attila, Balog Ákos (6)

Pécs – Békés 44:45 (18:13, 6:10, 12:10, 8:12)

Vozár Viktor, Reszelő Mihály, Szabó Gábor (7), Balog Csaba, Csikós Dániel, Balog Gábor (33/3), Reszelő Roland (2), Őri-Pocsai István, Steff Róbert, Varga Krisztián, Szabó Attila, Balog Ákos (3)

A csapat edzői: Balog Lajos, Balog Vilmos, Csorba Szabolcs


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!