A szőlőmagról másként


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A szőlőmagról másként

Először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását. Ő mondta ki azt is először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

A szőlőmagból egyrészt szőlőmag olaj, másrészt pedig szőlőmag őrlemény készül. Az összegyűjtött magból először kipréselik az olajat, majd ezután megőrlik. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak szimplán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért mindenképpen szükséges a porítása. Így a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerülnek, és a szervezetbe jutva sokkal egyszerűbben és nagyobb felületen tudnak érintkezni a bélrendszerünkkel, felszívódásuk is könnyedén végbemegy.

Villányi vörösborokban 2004-től vizsgálták a hatóanyagokat. Ezek az anyagok védik a szív- és érrendszert, s mint kiderült, kettes típusú cukorbetegségben csökkentik az inzulinrezisztenciát. Ezekben az anyagokban található a híres anyag, melynek tulajdonítható az a tény, hogy annak ellenére, hogy a franciák sok zsíros ételt fogyasztanak, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és a megbetegedések száma náluk mégis viszonylag alacsony. A kutatások szerint mindez a kulturált vörösborfogyasztásra vezethető vissza, ugyanis a borból felszívódnak a polifenolok, és védik a szervezetet. A szőlőmagporok vizsgálata során végül ugyanezek a pozitív hatások igazolódtak.

A mag további, jótékony alkotóelemei közé tartozik a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán stb, amik védik idegrendszerünket, illetve a laboratóriumi körülmények között tenyésztett leukémiás sejtek 76%-át kerek egy nap alatt elpusztították.

Hangsúly a mértéktartó kulturált borfogyasztás.

Jeszenszky Attila szakgyógyszerész

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!