Békési összefogás a szembetegekért


A vakság kialakulásának 15-20 százalékáért a zöldhályog (glaukóma) felel. Száz emberből két beteget érint világszerte.

A 40 év felettieknél, a cukorbetegeknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél és a rövidlátóknál gyakrabban fordul elő a betegség. A korai felismerés egy korszerű műszerrel azonban sokat segíthet.

Ennek záloga egy olyan modern, korszerű vizsgálati műszer, amelyet a békési rendelőintézet szemészeti szakrendelője bemutatásra, kipróbálásra kapott az idén. Ez az ún. Non-kontakt tonométert (érintés nélküli szemnyomás mérő), amellyel nagyon hatékonyan és gyorsan lehet megvizsgálni a megnövekedett szemnyomást, amely a glaukóma (zöldhályog) kialakulásához is vezethet.

A digitális Non-kontakt tonométer gyors, könnyű vele mérni, – az asszisztencia is dolgozhat vele – előnyére szolgál, hogy pontos, megbízható, továbbá sterilebb, tisztább vele a vizsgálat, mint a régebbi műszerekkel.

A Rendelőintézet szemorvosa, dr. Forvith Erzsébet elmondta, hogy nagy segítség lenne a szemészetnek a készüléket megvásárlása, hiszen ezzel mindössze három perc alatt meg tudják vizsgálni a beteg szemét, szemben a régebbi eszközzel, amellyel a vizsgálat húsz percig tart. Ráadásul a régebbi módszert nem mindenkinél lehet alkalmazni, érzésteleníteni kell a szemet, és a hosszadalmas vizsgálat miatt a betegeknek sokat kell várni. Néhány beteg nem is vállalja a vizsgálatot.

A zöldhályog nagyon alattomos, veszélyes betegség, ami minden fájdalom nélkül kezdődik. A magas szemnyomástól a látóidegek nem működnek jól, nagyobb akadályba ütköznek, s végül elhalhatnak (elhalnak), ami vaksághoz vezet. Muszáj tehát a szemnyomást csökkenteni.

Dr. Forvith Erzsébet szerint nagyon fontos lenne a Rendelőintézet szemgyógyászatának megvásárolni ezt az 1,85 millió forint értékű korszerű orvosi műszert, hogy hatékonyan és korán felismerhessék azokat az elváltozásokat, amelyek a betegséget időben jelzik.

A megvásárlásra civil összefogás jött létre. A kezdeményezést többek között támogatja Dr. Gulyás Zsuzsa, a Rendelőintézet főorvosa, a békési Egészségügyi és Szociális bizottság, Mucsi András, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének társadalmi megbízatású alelnöke, Deákné Domonkos Júlia iskolaigazgató, Hegedűs Zsolt.

KERETBE

Adjuk össze közösen a műszer árát!

A Szent Lázár Alapítvány 100 000 forint adománnyal elkülönített számlát nyitott, amely számlára felajánlott összegeket várunk, amelyet teljes egészében a műszer megvásárlására fordítunk.

Számlaszám: Szent Lázár Alapítvány Békés

OTP 11733072-20023852

A békési cégek és a lakosság segítségét is kérjük, minden összeg számít. Békésen a Hunyadi tér 1/1., ill. a Petőfi u. 33. szám alatt az adományokat személyesen is befizethetik az alapítvány házipénztárába.

Az alapítvány az adományokról kérésre igazolást ad, illetve a teljes elszámolást közzéteszi a gép beszerzése után a honlapján (www.szentlazar.hu).


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!