Gyógynövényekkel a visszerek ellen


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Vénatágulatok, felületes visszérgyulladások, mélyvénás trombózis – esztétikailag zavaróak, fájdalmasak.

Hol segíthetnek ebben a gyógynövények? Egyes gyógynövények erősítik a vénákat, mások gyulladáscsökkentők vagy a vér alvadékonyságát csökkentik, ezzel akadályozva a vérrögök kialakulását. Vénás keringési elégtelenség általában a lábakon alakul ki – tekintettel arra, hogy a gravitáció miatt a szívnek innen a legnehezebb "felszívni" a vért, rossz vénáknál itt gyűlik fel a folyadék leghamarabb, kitágítva és kanyarulatossá téve a felületes vénákat, ödémát, duzzanatot okozva. A felületes vénában a lassult véráramlás során megalvadó vér trombózist, ezáltal gyulladást okoz.

Vadgesztenye

Az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. A benne található rutin fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket és gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz. A vadgesztenye hatására javul a vénás és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás. Kumarintartalma gátolja a vérrögök képződését. Ezen utóbbi tartalom miatt szájon át fogyasztani tilos!

Szúrós csodabogyó

Magyarországon kevésbé elterjedt, de igen hatásos gyógynövény. Fokozza az érfalak rugalmasságát, ezzel segítve a vér áramlását. Alkalmazható szájon át bevéve és kenőcs formájában a felületes vénára juttatva.

Varázsmogyoró

Elsősorban Észak-Amerikában elterjedt, az indiánok által előszeretettel használt gyógynövény. A visszerek kezelésében a magas tannintartalmának köszönhető érösszehúzó hatását használják ki. A varázsmogyoró ezenkívül antioxidáns, kórokozó ellenes hatásokkal is bír. Használják kapszulában, krémben.

Körömvirág

Hazánkban is igen elterjedt, főleg kertekben termesztett növény. Hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Használata a gyulladt visszerek esetén kerül előtérbe kenőcs formájában.

Orvosi somkóró

Kumarin- és flavonoidtartalmú gyógynövény. Az orvosi somkóró csökkenti a vérrögképződést, gyulladáscsökkentő, ödémacsökkentő hatású. Használata csak külsőleg javasolt és nem szabad vadgesztenyével együtt!

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!