Pénz érkezhet a fejlesztési tervekhez


Zöldségfeldolgozó, hűtőház, Dánfokon viziturisztikai központ és kalandpark épülhet a következő években Békésen – erről Izsó Gábor polgármester beszélt azon a fórumon, melyen a nagyszámú érdeklődőnek bemutatták a Békés Megyei Önkormányzat területfejlesztéssel összefüggő dokumentumát.

A "Tájolás" fórumon Dankó Béla, Békés országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a 2014-2020-as időszakban az Európai Uniótól Magyarországra érkező pénzek 60 százalékát a kormány gazdaságfejlesztésre, azaz a vállalkozások és az infrastruktúra megerősítésére fordítja és a bürokrácia leépítésével leegyszerűsíti a forrásokhoz való hozzáférést.

- Nagyon fontos, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a megyébe érkező 28,7 milliárd és a járásokhoz eljutó 17,3 milliárd forintból minél több Békésre, a Békési Járásba érkezzen. Ehhez használható ötletekre van szükség – mondta a képviselő.

Izsó Gábor polgármester sorolta a Békésen megvalósítandó és már előkészített fejlesztési terveket. A járási szintre érkező pénzekből ilyen lehet a rendelőintézet energetikai korszerűsítése, a kereskedelmi szálláshelyek bővítése, a strandon élménymedence építése, a városi konyha kapacitásbővítése, és újabb kerékpárutak építése. A megyébe érkező forrásokból épülhetne meg Békésen a szociális szövetkezet által megtermelt terményekre építő hűtőház és zöldségfeldolgozó, savanyító üzem, virágkertészet, ebből futná Dánfokon viziturisztikai központ és kalandpark építésére, mindezekkel pedig munkahelyteremtésre.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke elmondta: a széleskörű tervezéssel, éveken át tartó munkával kialakított Tájolás című tervezet célja egy élhető, sikeres megye megteremtése. Ehhez határozták meg a fejlesztési irányokat, építve Békés megye adottságaira. Ilyen megvalósítható cél mások mellett a halgazdálkodási rendszer és az agrárium széleskörű fejlesztése, továbbá az itt élő emberekben a megyéhez ragaszkodás növelése. Sz. K.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!