Mesélnek az évgyűrűk


Október 1-jén dr. Kázmér Miklós, az ELTE egyetemi docense tartott előadást Békésen, A teremtés ünnepe – energia és klímaváltozás programsorozat keretében. Előadásának címe: A végtelen fa – környezettörténet az évgyűrűk tükrében.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa számára is fontos a környezetvédelem. Ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a minden évben szeptember-október fordulóján tartott rendezvénysorozat, amelyhez a református egyház és benne a békési református gimnázium is támogat. A rendezvénysorozat mottója: "Őrizd meg a rád bízott kincset!" (1Tim 6,20).

Az egyetemi oktató előadására a Hajnal Ábel teremben került sor. Az egyetemen karbonátokkal, fatörténettel, tudománytörténettel foglalkozik, ebbe kaptunk bepillantást az egy órás programon. Mint elmondta, a fáknak is van története, és az évgyűrűk sok mindent elmesélnek. A fa másodlagos növekedésre képes növény, azaz nem csak a levelei, ágai nőnek, hanem a törzse is megvastagodik. A kutatók számára a mintavételre több mód is nyílik: apró fúróval vesznek mintát a törzsből, vagy pedig a már kivágott fatörzset darabolják tovább. A mintákat alaposan kiszárítják, preparálják. A fák évgyűrűi egyedi mintázatot képeznek, és rengeteg információval szolgálnak a hozzáértők számára. Leképezhető az ún. "végtelen fa": mostani és korábban élt fák évgyűrűiből akár több ezer évre visszamenő sor állítható elő, amelyből kiolvashatók azok az évek, amikor az adott gyűrű kifejlődött. Az évgyűrű árulkodik hajdani erdőtüzekről, kőomlásokról, áradásokról, melegről és hidegről, csapadékos és száraz évekről. Azt is lehet bizonyítani, hogy egy hangszer eredeti-e vagy pedig hamisított.

Az előadás végén levetítettek egy filmet, amelyben a bükkábrányi lignitbányában napvilágra került több millió éves mocsári ciprusok törzseinek megmentéséről kaptunk hasznos információt.

Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!