A BSzSK elnöke az új kihívásokról


Ezen a hétvégén indul a 2014/15-ös Nemzeti Bajnokság a férfi kosárlabdázónknál. Ennek apropóján kérdeztük Erdei Ferencet, a klub elnökét.

Nem sikerült egyenes ágon bejutni a Final Fourból a békésieknek az NBI./B-s csoportba. Hogyan értékeli a négyes döntőt?

A négyes döntő szervezési jogát mi is megpályáztuk, de a szövetség akkor másképpen döntött. Sajnos elég messzire kellett utaznunk a ballagási időszakban és sérülések is nehezítették a dolgunkat. Az, hogy nem mi nyertük, mégsem ezen múlt, nagyon sok fontos és értékes tapasztalatot vontunk le a mérkőzésekből, amit már be is integráltunk a csapatépítésünkbe. Az ott szerzett tanulságok erősítenek meg az NBI/B-ben való szereplésben. A másik oldalon viszont kosárlabda sporttörténetet írtunk Békésen, ami büszkévé tesz és elkötelez a jövőbeni céljaink elérésében.

Két csapat visszalépésének köszönhetően már a nyáron kiderült, hogy mégis magasabb csoportban folytathatják a békésiek. Hogyan készültek fel erre? Megvan-e az minden feltétele az NBI./B-s csapatnak?

Itt egy kicsit korrigálnom kell, nem lépett vissza két csapat, csak egy, de annak a helyére a Szombathely került. A Nyíregyháza nem esett ki az NB1a-ból viszont a MAFC felkerült oda, így lett egy üres hely, amire szándéknyilatkozatot tettünk. Rajtunk kívül még egy nyugat-magyarországi nagy csapat is jelentkezett erre a helyre és az első osztályú tagságra. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a békési csapatot látta megfelelően felkészültnek arra, hogy az NBI./B-ben indulhasson.
Az NBI./B feltételrendszere merőben más, mint az NBII-es bajnokságé. Csak egy pár dolgot kiemelve: Három játékvezető van, komisszár (ellenőr) lesz jelen, statisztikust kell alkalmazni és a mérkőzések idejére orvosi jelenlétet kell biztosítanunk. Ez természetesen jelentős többlet terheket ró a klubra, de ahogy mondani szokás, ez egy magasabb liga, itt magasabbak az elvárások is. A klub szerkezetén kellett alakítanunk, hogy az október 4-i feldobáskor minden megfelelően legyen előkészítve.

Változott-e a csapat az új kihívások miatt?

Nyerő csapaton ne változtass, hangzik a szólás, ezért a csapat gerince lényegileg a tavalyi maradt. Büszkén mondhatom, hogy a 16-os keretben 8 békési játékos szerepel és ami nagyon fontos, hogy a környező "kosárlabdás" városokból is a csapatunkban tudhatunk kiváló játékosokat, úgy mint Zsíros Gabor és Kis Gergő Mezőberényből vagy Kovács Benedek és Béres Nándor Békéscsabáról. Ezúton is köszönöm a klubbok segítségét és támogatását az átigazolásban. Ezenkívül leigazolásra került Koma Dániel az NBI,/A csoportos ZTE-ből és Daniel Krstic a szerb első osztályú Zrenjaninból.

Új előírások születtek az MKOSZ szabályzatában. Melyek a legfontosabbak?

A legfontosabb, és saját meggyőződésem szerint a legpozitívabb, változás az 1 fő U21 korú játékos folyamatos szerepeltetése jelenti. Ez az jelenti, ha sérülés vagy kiállítás miatt valamelyik csapat nem képes U21 korú játékost a pályán tartani, akkor bármennyire is vezessen az adott mérkőzésen, akkor a meccs végeredmény 20-0 -ra írandó be az ellenfél javára. Ebben a békési csapat nagyon erős, Béres Nándor, Molnár Ákos, Nagy Csaba és Vámos László játékérettsége és tudása megfelel az NB.I/B sebességének és elvárásainak.
Ezen kívül számos fontos szabályváltoztatás történt, gyorsabb lesz a játék, bizonyos esetekben rövidülnek a támadó idők, nem lehet olyan sokszor időt kérni, két technikai hiba után a játékost automatikusan kizárják a mérkőzésből és még sorolhatnám.

Nagyon erős támogatást élvez a csapat a szurkolók részéről. Mire kell vigyázni a NBI./B-be kerüléssel?

A szurkolóink nélkül nem tartana itt a békési kosárlabda, ahol ma van. Békésnek szervezett szurkolótábora van, ami óriási segítség a csapatnak és a klubnak. Viszont a magasabb osztály magasabb követelményeket is támaszt. Nem lehet például dobozos, üveges hűsítőket és szeszes italokat a csarnokba vinni, a pályára senki nem léphet be, de nem eshet be semmilyen tárgy vagy nem borulhat ki folyadék sem. A szurkolói rigmusokat vagy beszólásokat is szigorúbban ítélik meg és egy esetleges ellenőri jelentés következményei százezres bírságok lehetnek.
Régi megszokott dolog volt, hogy az időkérések, a szünetekben és a meccs végén a fiatalok beszaladtak kosárra dobálni, most már ezt is csak akkor engedik, ha minden játékos és játékvezető levonult a pályáról. Tehát összegezve sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelni sportolónak és szurkolónak egyaránt.

Már a Viharsarok Kupán működött a sportcsarnokban az időmérő és úgy tudom a pályát is újrafestették.

A pályát alkalmassá kellett tenni az első osztály elvárásainak, amelyek szabálykönyvben vannak megfogalmazva. Október 2-án lesz a szövetségi pályahitelesítés, ahol megtekintik az újra festett vonalakat, a lelátók távolságát, a palánkok alakját, a kispadok helyét és vizsgáztatják az időmérő berendezéseinket is. Bízunk benne, hogy mindennek megfelelünk és az első hazai meccsünkön 2014.okt. 4-én, 17 órától fel lehet dobni a labdát.

Milyen eredménnyel lenne elégedett az idei bajnokságban, hiszen tudom, hogy éves szinten meghatározzák az elérendő célt.

2011/2012-ben az NBII-ben az első háromba kerülés volt a cél, 2012/2013-ben az első kettőben, 2013/2014-ben az NBII. keleti csoportjának megnyerése és az NBI/B-be jutás, 2014/2015-ben a kitűzött cél a biztos bennmaradás, ill. a hazai mérkőzések túlnyomó többségének megnyerése.
A Hepp kupában szeretnénk legalább a legjobb négy közé kerülni (első mérkőzésünk Nagykőrösön lesz október 9-én 19:30-tól).

Tervezik-e, hogy bérletekkel , belépőkkel támogatják a kosárlabdázást?

Mivel a csarnok befogadóképessége 500 főre van limitálva és a rendezést külső biztonságiak végzik, ezért a korábbi évek gyakorlatával ellentétben a mérkőzéseinkre 300,- forintos belépőket fogunk szedni. Támogatói bérletet lehet váltani 5.000 forintért, amely feljogosít a BSzSK összes hazai mérkőzésének látogatására.

Erdei K.

Fotó: Pusztai Gábor és Juhos Fotó


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!