Békési tanulók az október 6-i, aradi koszorúzáson


Forrás: Vári László
Helyszin: Arad
Megjelent: 2014 Október 7. ( Kedd ) 22:03
Módosítva: 2014 Október 10. ( Péntek ) 13:03
Tizennyolc fővel idén is megszervezte aradi látogatását a Békési Városvédő és –Szépítő Egyesület. Békési általános- és középiskolások tanáraikkal részt vettek az október 6-i aradi eseményeken.

A kirándulás első állomása Nagyszalonta volt, ahol megtekintették a Kiss István által készített és 1991-ben átadott Arany János szobrot, továbbá a Csonkatornyot. Arany János költészetéről az egyik kísérő pedagógus, Gellénné Körözsi Eszter magyartanárnő tartott rövid ismertetést.

Aradon a Csiky Gergely Főgimnázium volt a csapat bázisa. A patinás iskolában Hadnagy Éva igazgató és Spier Tünde igazgatóhelyettes vezetésével nyerhettek betekintést Arad megye egyetlen színmagyar, általános és középiskolai képzést nyújtó iskolájának életébe, a diákok kis műsorral is készültek.

Arad 165 ezer lakosú város, és az itt élőknek napjainkban már csak mintegy 8-10 százaléka magyarajkú.

Az éppen tíz évvel ezelőtt újra átadott monumentális és gyönyörű 125 éves Szabadság-szobornál a Tűzoltó téren zajló ünnepségen mások mellett Kelemen Hunor Románia miniszterelnök-helyettese tartott beszédet, melyben arról szólt, hogy le kell bontani a bizalmatlanság falait és az előítéletek bástyáit, melyek a romániai magyarok és a románok között húzódnak. Az ilyen közös, kétnyelvű megemlékezések is hozzájárulnak egymás történetének jobb megismeréséhez, a közeledéshez.

Arad a "magyar Golgota" – idézte Pótápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár Kossuth Lajos szavait. A magyarországi politikus a 165 évvel ezelőtt itt kivégzett honvéd tábornokokat a hazaszeretet és a katonai hűség példaképeiként állította a népes hallgatóság elé.

Bognár Levente, Arad alpolgármester arról beszélt, hogy a városnak méltónak kell maradnia a vértanúk emlékéhez, ehhez pedig erős magyar közösségre van szükség.

Az emlékezés később a vesztőhelynél folytatódott, ahol 11 vértanú teste pihen. A történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus imáját követően koszorúzásra került sort.

A békési delegációt a Szegedi Kis István Református Gimnázium, a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és a Reményhír Intézmény Eötvös iskolájának tanulói és nevelői alkották Bartyik János DÖK patronáló tanár vezetésével.

Tételek: 1 - 20 / 94 (5 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!