Mozgás mindenek felett!


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Az egészség és a rendszeres sport szorosan összefügg egymással. Ennek napjainkban különösen nagy jelentősége, hiszen a stresszel, magas vérnyomással és elhízással teli világban a mozgással tehetünk legtöbbet az egészségünkért.

Úszás az ízületekért

Az úszás az egyetlen olyan sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés és kiemelkedés és a légvétel váltakozása révén a légzőszerv nagy tréningnek van kitéve. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, melyhez a tartóizmok aktív működésére van szükség.

Kerékpározás a vérkeringésért

Legyen szó szobakerékpározásról, mountain bike, túra- vagy városi közlekedésről, mindenképen javítja a szív-érrendszer állóképességét, gazdaságossá teszi a szív munkáját, fokozza a szervek vérellátását, javítja a légzőrendszer munkáját, csökkenti a vérzsír (triglicerid) szintet, emeli a védő-koleszterin (HDL) szintet, fokozza a cukor-toleranciát stb. Hatásai miatt az egészségmegőrzésben is kulcsszerepet tölt be.

Futás az állóképesség növeléséért

A futás a legkönnyebben végezhető sport, hatására a szív gazdaságosabban működik, a légző kapacitás javul, az izomzat, és nem utolsó sorban a csontozat erősödik, egészségmegőrző hatása óriási.

Az aktív mozgás hatása a lélekre

A különböző mozgásformák lélektani hatása sem elhanyagolható, hiszen a rendszeres edzéseknek köszönhetően oldódik a feszültség, és könnyebben megoldhatóak a problémák. Ezért ha valaki most úgy dönt: elkezd aktívan mozogni, akkor a felsorolt jótékony hatásokat hamarosan megtapasztalhatja.

A fokozatosságra ügyeljenek!


Jeszenszky Attila szakgyógyszerész

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!