Békési Ipartestület - Sajtóközlemény


A Békési Ipartestület tiltakozik az újabb adóemelés ellen!

Izsó Gábor polgármester és csapata a Jobboldali összefogás, - egy hónappal a választások után – a békési lakosokat és vállalkozásokat sújtó újabb adónem bevezetését terjesztette a képviselő-testület november 24-i ülésére.

Izsó Gábor választási programjában az elmúlt évek sikeres gazdálkodásáról beszélt, arról, hogy van az önkormányzatnak több mint 150 millió Ft megtakarítása.

Egy hónappal a választások után, 2014. november 13-án Izsó Gábor polgármester, Tárnok Lászlóné jegyző ellenjegyzésével készített hatásvizsgálatában arról tájékoztatja a képviselőket, hogy "az állami források várhatóan átszervezésre kerülnek, várhatóan az állami támogatás csökkenni fog". Tehát még azt sem ismert, hogy milyen költségvetési támogatással lehet tervezni a következő évet, de máris újabb adónem bevezetését fogja szavazatával eldönteni hétfőn hat ember.

Miközben eltörölni tervezik a kommunális adót, helyette jóval nagyobb lakossági ás vállalkozói terhet jelentő két újabb adónem sarcolja meg, vállalkozókat, és a békési lakosokat. Akkor, amikor a kormány harcot vív a rezsicsökkentésért. A békési lakosok ma még nem is sejtik, hogy rájuk is tervezik kiterjeszteni az ingatlanadót, valamint a szemétszállítási díjat, ami újabb megszorítást jelent. Ugyanakkor van pénz az önkormányzat belső, udvari homlokzatának felújítására.

A Békési Ipartestület örülne, ha az önkormányzat saját magán és az apparátusán kezdené el a takarékossági intézkedéseket! Mindaddig, amíg a költségvetésben elkülönített forrás van a hivatali dolgozók jutalmazására, ezen felül az adóügyi dolgozók érdekeltségi rendszerére, addig felháborítónak és álszentnek tartjuk a várható forráshiányra való hivatkozással az újabb, vállalkozókat "lehúzó" adó bevezetését.

Amíg a kormány mindent megtesz a vállalkozások eredményesebb működéséért, addig a békési önkormányzat újabb terhekkel nyomorgatja a vállalkozásokat.

A magát vállalkozásbarát önkormányzat az iparűzési adón túlmenően adóztatni kívánja az iroda, üzlet, kereskedelmi egység, szálláshely, műhely, üzemcsarnok, raktár, garázs, tároló és egyéb építmények tulajdonosait. Azaz, azokat a vállalkozókat, akik eddig még valahogyan fent tudták tartani magukat, a válság ellenére, különösen az alacsony jövedelmezőségű vállalkozások kerülnek olyan helyzetbe, ami óhatatlanul a fejlesztési források lenullázását jelentenék, vagy akár elbocsátásokkal is járna.

Békésen több, uniós és saját forrásból épülő telephely létesül jelenleg is. A beruházások megkezdése során ezzel a teherrel nem kellett számolni a vállalkozóknak.

Eladott az önkormányzat minden olyan üzlethelyiséget, amely folyamatos bevételt hozott a városnak.

A Békési Ipartestület szeretné elérni, hogy az új adónem bevezetésével egyidejűleg csökkentenék az iparűzési adót, és a helyi adók felhasználására tehessen javaslatot!

Békés, 2014. november 21.

Juhos János

Békési Ipartestület elnöke


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!