Csökken, majd megszűnik a kommunális adó!


Békés város önkormányzata a napokban döntött a helyi adók egy részének változtatásáról.

Ezt a novemberi döntést egyrészt a magyar hatályos törvények írják elő a városvezetés számára, ami nehéz helyzet a helyi döntéshozóknak, hiszen a jövő évi költségvetés még nem született meg. Másrészt gondos mérlegelést igényelt az előkészítés, hiszen a város élhetőségének a megtartásáról, a lakosság terheinek és a vállalkozók igényeinek a figyelembevételéről szólt, úgy, hogy lehetőleg szociálisan érzékeny döntés szülessék és méltányos meg arányos legyen az adókötelezettség mindenki számára. Harmadrészt pedig a várost vezető Jobboldali Összefogás ígérete és felelőssége is becsületbeli kötelezettségként jelentkezett, melynek eleget kellett tenni.

Ennek megfelelően a magánszemélyek kommunális adója 2015. január 1-jétől 21.000 Ft-ról 20.000 Ft/évre csökken, és 2015. július 1-jén pedig megszűnik. Vagyis a 2015. évben ez csak 10.000 Ft-ot jelent (az első félévre). Ez az adónem igazságtalan volt, hiszen azonosan érintett kis és magas jövedelműeket egyaránt. Ugyanakkor döntött a képviselő-testület az építményadó bevezetéséről két lépcsőben:

1.) 2015. január 1-től a nem lakáscélú épületekre, építményekre lép életbe az adózás, ezek vonatkozásában az adózóknak első ízben 2015. január 31-ig kell eleget tenni bevallási kötelezettségüknek. Az adó mértéke:

- iroda, üzlet, kereskedelmi egység, kereskedelmi szálláshely 300 Ft/m2/év

- műhely, üzemcsarnok 150 Ft/m2/év

- zárt raktár, garázs 100 Ft/m2/év

- fedett tároló, és egyéb be nem sorolt építmények 50 Ft/m2/év

Mentességet élveznek a mezei őrszolgálatról szóló 5/2004.(II.23.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó építmények.

2.) 2015. július 1-jétől kibővül a kör (ugyanakkor a kommunális adó megszűnik) a lakáscélú épületekkel. Az adó alapja a m2-ben meghatározott hasznos alapterület. Az adó mértéke, lakáscélú ingatlanok esetén: 95 Ft/m2/év. Az erre vonatkozó adatokat 2015 első félévében fogja kérni az önkormányzat az adózóktól. Mentességet élvez a magánszemély azon egyéb nem lakáscélú építmények után fizetendő adó alól, mely építmények ugyanazon helyrajzi számon vannak nyilvántartva, mint a lakáscélú építmények. (pl. az udvaron lévő garázs). A Képviselő-testületnek, főleg a lakáscélú ingatlanok esetében – a bevallások ismeretében – szándékában áll további mentességeket és kedvezményket adni (pl. idősek, egyedülállól, stb.), és ezt év közben bármikor megteheti.

Az iparűzési adó változatlan marad, de a képviselő-testület döntött arról, hogy 2015. január 1-jétől mentesül a helyi iparűzési adó megfizetése alól a vállalkozó abban az évben, amikor vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot. (Ez eddig 600.000 Ft volt).

A piaci díjtételek 2015-ben sem változnak (immár 3 éve), valamint marad az orvosi ügyelet új, jelenlegi, békési üzemeltetője is, aki már szeptember óta nagy odafigyeléssel lájta el feladatát, anyagi áldozatot hozva az ügyelet megfelelő felszerelésére, a helyi orvosok bevonására, megfizetésére és hét végén lehetőleg gyerekgyógyászati szakvizsgával rendelkező orvosok megbízására.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!