Katona Gyula református esperes-lelkipásztor gondolatai


Kedves Békés-Mátrix Olvasó! Már csak karnyújtásnyira vagyunk karácsonytól, amely ünnepre az egész világ hetek óta izgalommal készül.

Csodálatos fényfüzérek hirdetik mindenütt karácsony lényegét, amit az első karácsony előtt mintegy 600 évvel ekként fogalmazott meg Ézsaiás próféta: "A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog."

S valóban: több, mint 2 ezer évvel ezelőtt egy fényes csillag hasította ketté az éjszakai égboltot, hirdetve fennen mindenki számára: igazi világosság adatott a bűn sötétségében tévelygő emberiség számára. Majd ugyanebben az időben egy palesztinai kisváros mezején nagy fényesség kíséretében mennyei seregek sokasága jelent meg, hogy az éjszaka ott tanyázó, nyájukat őriző pásztoroknak hírül adják: "Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában."

Karácsony ragyogó fényei, kezdve az adventi koszorú gyertyáinak hetente növekvő fényétől egészen a karácsonyfa színpompás ragyogásáig erre az igazi világosságosságra emlékeztetnek bennünket. Arra a Jézus Krisztusra, aki többek között így vallott magáról: "Én világosságul jöttem a világba, hogy aki hisz énbennem, ne maradjon a sötétségben."

Mennyivel másabb lenne ez a világ, ha a néhány napon, heten át ragyogó karácsonyi fényeken túl minél többen rácsodálkoznának és befogadnák az igazi világosságot, Akiben és Aki által ma is mássá lehet világunk: sötétség helyett világosság, félelem helyett megnyugvás, gyűlölet helyett megbocsátás és szeretet tölthetné be az életünket.

Rajtunk múlik, hogy ez valósággá legyen!

Töltse be hát szívünket, életünket a karácsonykor megjelent igazi világosság, hogy Általa legyen mindenkinek békés, boldog Karácsonya és Újéve!

Katona Gyula református esperes-lelkipásztor


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!