Ez történt 2014-ben Békésen! IV. rész: ÁPRILIS


Hónapról hónapra emlékezünk vissza a város legjelentősebb eseményeire! Itt a negyedik rész!

Április

Ünnepélyes keretek között adták át a hajléktalanok társadalmi visszailleszkedését segítő Ugródeszka elnevezésű program a közelmúltban Békésen újonnan megépített hulladékgyűjtő udvart és hulladékválogató csarnokot Békésen.

Kiválóan szerepeltek a Miskolcon megtartott Országos Magyar Versenyen a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium és Általános Iskola diákjai. Az iskolát tizennégy diák képviselte a fináléban, prózamondásban 6. évfolyamon Balog Ákos (6.d) első, nyolcadik évfolyamon Molnár Réka második helyezést ért el.

Elkezdődött a hajléktalanok társadalmi visszailleszkedését segítő Ugródeszka elnevezésű program Békésen.

Bringa Akadémia néven ingyenes továbbképzést szervezett pedagógusok részére a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége (KETOSZ) Békés megyében — jelentette be Izsó Gábor, Békés polgármestere, a KETOSZ elnöke az első képzési nap előtti békési sajtótájékoztatón.

Hatodik alkalommal rendezték meg a virágvasárnapi vásárt a helyi piacon.

A békési Az én hangom énekverseny hosszú évekre visszanyúló történetének talán legszínvonalasabb döntőjét rendezték meg a helyi kulturális központban.

Mintegy kétszáz-háromszáz önkéntes bevonásával rendeztek tavaszi nagytakarítási akciót Békés-Dánfokon.

Kiválóan szerepeltek a 43. Országos Kalmár László Matematika Versenyen megyei fordulójában a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola növendékei. Ötödik évfolyamon Alexa Lili első, Trescsik Ádám második, Bondár Emese harmadik lett. A hatodik évfolyamosok között Durkó Judit második, Oláh Kristóf harmadik helyen végzett, s az iskola tanulói emellett is több jó helyezést értek el.

Békés várossá nyilvánításának negyvenegyedik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi képviselő-testületi ülést a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

A hagyományoknak megfelelően több kimagasló egyéniséget is elismertek az évfordulón. Kállai Júlia, a Békés művészeti életében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért, Jákli Jánosné a város közmunkaprogramjának irányításában hosszú időn át kifejtett kiemelkedő munkájáért, Horváth Elek Békés és környékének zenei életében és a békési roma gyerekek szellemi fejlesztésében hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért részesült a Békés Városért kitüntetésben. Az Év Békési Sportolója címet Farkas Áron kajakozónak, Hortobágyi János atlétának, valamint Surman Zoltán Jr. ökölvívónak adományozta a képviselő-testület. Az elismeréseket Izsó Gábor polgármester adta át. Csordás Ákos, a 2013-as X-faktor békési kötődésű negyedik helyezettje, az előző év férfi hangja teljesítménye és emberi kvalitásai elismeréseként egyedi kivitelezésű ezüstszínű mikrofont vehetett át Izsó Gábortól.

A békési hajléktalanszálló felújításáról fórum keretében tájékoztatta a lakosságot Kádasné Öreg Julianna, a Békés Városi Szociális Szolgáltató igazgatója.

HajnalKAvalkád címmel nyílt meg Horváth Hajnalka alkotóművész kiállítása a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Húsz éve tartó lelkes és lelkiismeretes tevékenységéért, elkötelezettségéért és Békés város hitéletében kifejtett kimagasló munkájáért Katona Gyula református lelkipásztor, vezető lelkész, esperes vehette át az idei KÉSZ-díjat.

Befejeződött a békési önkormányzat BékésBringa – Békés város kerékpáros turisztikai fejlesztése elnevezésű programja. A nagyszabású, 288 millió 912 ezer 300 forintos beruházás során infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztés valósult meg a városban. Új, kerékpárosok számára kialakított híd épült a településen, pótolták az egyébként korábban is kiterjedt helyi kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszait, a meglévő kerékpárutakat szélesítették, több helyen új burkolattal látták el. A szakaszokhoz kapcsolódóan kerékpártámaszokat és pihenőhelyeket alakítottak ki. Békés-Dánfokon 2400 négyzetméteres KRESZ-pályát építettek. Feltárták a volt Fekete-Körös-híd támfalát. A kerékpárral érkezők számára olyan új, alapvető szolgáltatásokat biztosítanak a fejlesztéssel, amelyek szükségesek a kerékpáros turizmus megerősödéséhez.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Nefelejcs Vigalom elnevezésű programot a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület a békési tájházban.

Kiemelt arany minősítéssel jutalmazta az elismert szakemberekből álló zsűri a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekart a Devecseri Fúvószenekari Fesztiválon és Minősítőn, ahol az együttes első alkalommal vett részt.

Forrás: BékésMátrix, Békés Megyei Hírlap


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!