Ez történt 2014-ben Békésen! VI. rész: JÚNIUS


Hónapról hónapra emlékezünk vissza a város legjelentősebb eseményeire! Itt az hatodik rész!

Június

Megkezdődtek a városháza három részét is érintő, annak energetikai korszerűsítését célzó felújítási munkálatokat.

A Békési Fürdőért Közalapítvány és Békés Város Önkormányzata szeretné, ha a Békési Gyógyfürdő és Uszoda állandó kiállítása létrejöhetne. Kérik, azokat a lakosokat, akik az 1940-1950-es évek fürdőéletével kapcsolatosan képi dokumentációval rendelkeznek, juttassák el azokat archiválásra a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeumba.

Kétmillió forint pályázati támogatást nyert a békési önkormányzat Jantyik Mátyás, neves festőművész mellszobrának elkészítésére.

Ötmillió forintot biztosít a helyi rendelőintézet teljes felújításának tervezési munkáira a békési képviselő-testület — döntött rendkívüli ülésén a grémium.

Százszázalékos támogatást nyert a békési önkormányzat nyári gyermekétkeztetésre benyújtott pályázata. A nyári szünetben, hét közben, naponta négyszáz gyermeknek biztosítottak ebédet, összesen 7 millió 744 ezer forint értékben — tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől.

A múlt és a jelen kérdései Amerikában címmel tartott különleges előadást a békési Szegedi Kis István Református Gimnáziumban Alaina Kinney tanárnő (Fulbright-ösztöndíjas) az Amerika iránt érdeklődő és angolul értő hallgatóságnak. Az előadáson a modern kori Egyesült Államok legfontosabb kérdéseiről is szó esett.

Elkészült és megjelent a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Emlékkönyve. A kötet szerkesztője, Mucsi András elmondta, a könyv Gellén János iskolatörténeti áttekintésével kezdődik, majd az archív képeken vezetik végig a patinás épületen, illetve a többi tagintézményen az olvasókat, a kötet forgatóit.

Június 20-a és június 28-a között immáron harmincnyolcadik alkalommal rendezték meg a Békés-tarhosi Zenei Napokat.

A Baptista Teológiai Akadémia hallgatói a közelmúltban Serafin József a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály főosztálvezető-helyettese vezetésével tanulmányi kirándulás keretében tekintették meg a békési Baptista Pont (BP) működését.

Lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Békési Rendőrkapitányság egy férfi ellen, aki a mérőórát megkerülve csatlakoztatta háztartását az elektromos hálózatra Békésen. A 46 éves P. Sándor egy olyan házat bérelt, ahol korábban az áramszolgáltató kikapcsolta a szolgáltatást. A férfi miután beköltözött az épületbe felmászott a villanyoszlopra és visszakötötte a vezetéket, majd a szolgáltatás helyreállításához szükséges egyéb összeköttetéseket is saját kezűleg alakította ki.

Ha minden a tervek szerint alakul, néhány éven belül ének-zenei centrumként funkcionálhat a nagy múltú tarhosi zenepavilon — közölte Izsó Gábor polgármester és Matyi István tulajdonos. Az épületben megtartott tanácskozáson egy olyan elképzelés bontakozott ki, amely hosszú távon működőképessé teheti és új alapokra helyezheti a létesítményt. A kastélyparkkal kapcsolatos fontos információ, hogy megkezdődött az ott található növényegyüttes megújítási tervének elkészítése és az egykori tó helyreállítása.

A törökországi Isztambul városában vendégszerepelt a békési Belencéres Néptáncegyüttes. Mint azt Mahovics Tamás művészeti vezetőtől megtudtuk, az "Anadolu Gösteri Sanattlari" nevű isztambuli néptáncegyüttes baráti meghívásának eleget téve vettek részt táncosaik az Isztambul, Üsküdar kerületében megrendezett nemzetközi folklórfesztiválon.

Háromtagú delegáció, Deákné Domonkos Julianna, Barkász Sándor és Balázs László képviselte Békést a csehországi Kopřivnice-ben megtartott Technikai Napokon. A két város között ezzel megkezdődött a kapcsolatok erősítése.

Ünnepi istentisztelettel zárta a tanévet a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium. Csak a kitűnő és jeles tanulók jutalmainak kiosztása több mint fél órát vett igénybe. Beszédet mondott Kovács Dániel igazgató, az igét Katona Gyula esperes hirdette.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!