Ez történt 2014-ben Békésen! VII. rész: JÚLIUS


Hónapról hónapra emlékezünk vissza a város legjelentősebb eseményeire! Itt az hetedik rész!

Július

Megkezdődött a békési városháza nyílászáróinak teljes körű cseréje.

Izsó Gábor, Békés polgármestere is köszöntötte a Semmelweis-napon az egészségügyben dolgozókat. Mint azt köszöntőjében kiemelte, az orvoslás, az egészség megőrzése az emberrel foglalkozó tudományok egyik legösszetettebb területe. Emberekkel, személyiségekkel együtt dolgozni, azokat gyógyítva, formálva alkotni pedig az emberi tevékenységek egyik legnemesebb formája.

Az ország valamennyi tájáról mintegy 6-7000-en vettek részt a Békés-Dánfokon megtartott jubileumi huszadik Országos Polgárőr Napon.

Jelentős érdeklődés mellett rendezték meg az immáron hagyományosnak számító Egy hajóban evezünk vízi túrát. A mintegy százhetven résztvevő – köztük Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok és a japán Koji Okomura – szombaton Gyulától Szanazug érintésével Békésig evezett. Másnap a mezőny Békéstől Mezőberényen át Köröstarcsáig jutott el.

Közgyűlést tartott a Békési Civil Szervezetek Egyesülete a Békési Civil Szervezetek Házában, amelyen elfogadták az új alapszabályt, valamint teljes tisztújítást tartottak. Az egyesület elnökének Koszecz Sándort, titkárának Szűcs Gábornét, továbbá gazdasági vezetőjének Nyeste Gyulánét választották meg. Ezután az egyesület megköszönte korábbi elnökének, Balázs Imrének és gazdasági vezetőjének, Balogh Lászlónénak az eddigi munkáját.

Tizedik alkalommal rendezték meg a "Fuss a nyárba" utcai futóverseny a liget környékén, Békésen.

Mezőtúr adott otthont az immáron 29. alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Magyar Református Középiskolák Találkozójának. Az eseményre Magyarországról, valamint Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeztek tanárok és diákok. A programon a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium Kovács Dániel igazgató vezette delegációja is képviseltette magát.

Újabb helyi értékeket vett fel a Békési Értéktár Bizottság a helyi értéktárba. A Békési Kalendárium és a Békési Rongybaba egyaránt bekerült ebbe a csoportba.

Ebben az évben megközelítőleg 15 ezer 500 egynyári virág díszítette Békés város közterületeit. Ültettek többek között borbolyát, madárbirset, kecskerágót, orbáncfűcserjét, levendulát, tűztövist, bangitát, és több rózsaágyást is új fajtákkal frissítettek.

Megnyitotta kapuit az immáron huszonnegyedik Csuta Nemzetközi Művésztelep.

Ismét megnyitotta kapuit a munkahelyteremtésre alkalmas vezetői adottságokkal bíró, stratégiai gondolkodású fiatalok képzését megvalósító Dél-Alföldi Talentum Akadémia, amelynek kezdeményezője és ötletgazdája Barkász Sándor.

Ünnepélyes keretek között adták át a "Belvízrendezés az élhetőbb településekért komplex belvízrendezési program" részeként elkészült békési beruházást. Izsó Gábor polgármester kifejtette, a fejlesztés során összesen 2352 folyóméteren épült gravitációs zárt csatorna Békésen. A Malomasszonykerti csatornánál, a Szegedi utca záportározónál és a Holt Fekete-Körös torkolatánál szivattyúegységek és nyomóvezeték létesült 312 méter hosszban. A három szivattyúállás összkapacitása másodpercenkénti 0,48 köbméter.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!