Levendula Patika - A gyógyvizek belsőleges használata 3.rész


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Ferenc József keserűvíz

Jellege

A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen,

Alkalmazási területe

A keserűsó kedvező hatásának köszönhetően vonatkozóan már a múlt században és e század első felében sok orvos alkalmazta előszeretettel a Ferenc József gyógyvizet elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére.

A keserűsós gyógyvizek azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használhatók, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyérbetegség kezelésére is, valamint a székelés szabályozására, a végbél és alhasi szervek fájdalmas székeléssel járó megbetegedéseiben, sérv esetén.

A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán a táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből, esetleg más tápanyagokból is a szervezetbe, ezért célszerű a keserűvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani.

Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen alkalmazva viszont, éppen a fenti hatás miatt a főétkezések után érdemes a gyógyvizet fogyasztani.

Adagolás

Az egyszeri hashajtásra ajánlott mennyiség 2-3 dl. A tömény keserűvíz bélmozgató, hashajtó hatása lassabban – 12-24 óra alatt – alakul ki, a vízzel hígított, langyosan elfogyasztott keserűvíz már 1-2 óra múlva székletürítést eredményez.

Bélrenyheség tartós kezelésére naponta 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlott.

Fogyókúra esetén, elhízás ellen naponta 3x1-2 dl ajánlott a főétkezések után.

Nem használható

Heveny gyomor- és bélhurut, savhiány, vérző gyomor- és bélfekély, szívgyengeség, valamint hasmenés, hányás és más módon bekövetkezett jelentős folyadékvesztés esetén.

Tehát bátran keresse a Patikában!

Jó egészséget!

Jeszenszky Attila

szakgyógyszerész

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!