M44-es ügyében szólalt fel Dankó Béla


Megjelent: 2015 Február 19. ( Csütörtök ) 11:34
Módosítva: 2015 Február 19. ( Csütörtök ) 17:52
Dankó Béla, Békés megyei országgyűlési képviselő hétfőn az Országgyűlésben szólalt fel az M44-es ügyében.

A képviselő elmondta, hogy az M44-es autóút megépítése Békés megye fejlett közúti közlekedésének alapköve, mely mind gazdasági, mind társadalmi szempontból elengedhetetlen.

Dankó Béla felszólalásában kifejtette, hogy az út megépítése, a megye jövőjének zálogát hordozza. A M44-es szükségessége nem lehet kérdés. Mindezt a statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen Békés megyében a népességfogyás mértéke továbbra is a legmagasabb az országban, közel kétszerese az országosnak. Emellett Békés megyében a beruházások egy lakosra jutó teljesítményértéke a régió átlagához képest 24, az országosnál 54%-kal alacsonyabb. Mindezek mellett a 44. számú főút kamionforgalma elképesztő mértékben, 33%-kal emelkedett az e-útdíj bevezetését követően, mely veszélyessé teszi az úton való közlekedést, kárt tesz az út menti épületekben.

Békés megye gazdasági fejlődésének alapvető feltétele a fejlett közúti közlekedés, mely jelenleg nem megoldott. Az itt élő emberek számára biztos életkörülményeket kell teremteni, mely nem sarkallja őket szülőhelyük elhagyására. Az új munkahelyteremtő beruházásokat azonban kizárólag a megfelelő közlekedési infrastruktúra indíthatja el.

Az M44 2x2 sávos autóút Kecskemét és Békéscsaba közötti szakasza előkészítettség alapján három részre bontható: Kecskemét-Tiszakürt, Tiszakürt-Kondoros és Kondoros-Békéscsaba közötti szakasz,amelyek közül a Tiszakürt-Kondoros a legjobban előkészített. Ez utóbbi hatályos építési és környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik. A beruházás megvalósításához szükséges földterület több, mint 75%-a rendelkezésre áll.

Dankó Béla országgyűlési képviselő Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak tette fel a kérdést, hogy mikor kezdődhet el az M44-es 2x2 sávos gyorsforgalmi út Kondoros-Tiszakürt közötti szakaszának építése?

Tasó László államtitkár a kérdésre válaszolva kifejtette, hogy kiemelkedően fontos a megyék gyorsforgalmi úttal való ellátása. A jelenlegi tervek szerint a Kondoros-Tiszakürt szakasz kivitelezésének közbeszerzése még az idei év második felében kiírásra kerülhet. A források, amelyeket a hazai költségvetés biztosít, rendelkezésre állnak. Az Államtitkár azt is kiemelte, hogy a jelen tervek értelmében a beruházás 2019-20-ig fejeződne be, de előkészítés előtt van egy intézkedés-csomag, mely hamarosan a Parlament elé kerül. Ezen csomag alapján minden, a Kormány által kiemeltnek minősített projektet el kell kezdeni 2,5 éven belül, így rövidülnének az eljárási idők. Ennek értelmében egyértelmű a szándék, hogy az M44-es munkálatait már 2018-ig be akarja fejezni a Kormány.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!