Március 15-én Zilahon is ünnepelünk


A Szegedi Kis István Református Gimnázium mintegy negyvenfős csoportja a hétvégét Erdélyben tölti, ahol részt vesznek a helyi ünnepségeken.

A békési gimnázium és a Zilahi Wesselényi Református Kollégium között nagyon régi a kapcsolat, amelyet az utóbbi években felélesztettek elkötelezett pedagógusok. Tavaly a gimnáziumi Magyar Napok és a Nemzeti Összetartozás Napja (június 4.) alkalmából járt Békésen zilahi delegáció. Március 14-15-én Gellénné Körözsi Eszter és Egeresi Julianna tanárnők szervezésében a békésiek látogatják meg testvériskolájukat. Amint Egeresi Julianna elmondta, teljesen más hangulata van egy március 15-i ünnepségnek Erdélyben, egy elrománosított magyar eredetű településen, mint hazánkban. Az ott a nemzeti megmaradás jelképe. A békésiek Nagyszalonta és Nagyvárad mellett Zilah és környéke nevezetességeivel is megismerkednek.

Zilah Szilágy megyei település, jelenleg 56 ezer lakossal, akik közül 15% tartozik a magyar nemzetiséghez. Itt is az történt, mint a többi erdélyi magyar várossal: nem a magyarság fogyott el, hanem a betelepülő románság változtatta meg az etnikai arányokat. A református iskola gyökerei a középkori katolikus világra mennek vissza, de a XVII. századtól konkrétan adatolható a református gimnázium működése. A kommunista hatalom az iskolát államosította, de a rendszerváltás után újraindult a református oktatás a településen. Békéssel ellentétben a régi iskolaépületet nem adták vissza a reformátusoknak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!