Tavasz elejére elfogy a D-vitaminunk!


Cikksorozatunk szerzője Jeszenszky Attila, a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin-szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt. –A lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a vitamin-hiány, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát és a depresszióra való hajlamot is Egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata 42 százalékkal csökkenthető megfelelő mennyiségű D-vitaminnal.

Mivel az ősz végi, téli és kora tavaszi időszak alacsony UV-B sugárzása Magyarországon nem megfelelő a D-vitamin képzéshez és az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható, ilyenkor különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása.

A felmérésben résztvevők 29 százaléka szenvedett már el korábban csonttörést, de csak 8 százalékuk tudott csontritkulásról. A csontritkulással kezelt betegeknek csak a 48 százaléka szedett D-vitamint tartalmazó készítményt.

A vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első 1000 napban. “A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez, alapvető szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, különösen fontos ebben az életszakaszban a csontok fejlődése, a megfelelő csonttömeg elérése és ezzel együtt a csontritkulás megelőzése szempontjából is. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre az asztmára is" – idézi a közlemény Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, a MOOT főtitkára szavait.

Jeszenszky Attila

szakgyógyszerész

A Levendula Patika további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!