Néptáncosaink a Mezőségre látogattak


Forrás: Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola
Helyszin: Békés, József Attila u., 12
A Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti iskolás csoportja 34 fővel négy napos szakmai úton járt Erdély szívében, Szék településen, mely a románok lakta vidéken szinte szín tiszta magyar szigetként bújik meg a dombok között évszázadok óta. A csoporttal együtt a napsütés is megérkezett a Mezőségre és az előző napok hóesése után már verőfényes idő következett.

A Belencéres Néptáncegyüttes kis táncosainak Barna Zoltán igazgatóhelyettes szervezésével és a Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesület jelentős támogatásával sikerült a néhány felejthetetlen napot az eredeti helyszínen történő tánctanulással tölteni.


A szakmai felkészülést és a táncok gyakorlását az iskola tánctanárai Csipei Judit és Mahovics Tamás néptáncpedagógusok irányították. A gyerekek a táncok gyakorlása mellett megismerhették a helyi szokásokat, népi hagyományokat, a széki népművészetet. Találkozhattak helyi kortársaikkal és az esti táncházakban táncolhattak és barátkozhattak egymással. Az utolsó táncesten élő zenét szolgáltatva egy széki prímás és bandája húzta a talpalávalót.


A délelőtti és esti szakmai foglalkozásokon túl kirándulásokra is jutott idő. Így jutott el a csoport a Tordai-hasadékba, a Szék környékén fellelhető régi sóbányához és a sófolyamhoz, Válaszútra a Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központba, ahol a jeles néprajzkutató népművészeti gyűjteményét tekinthették meg, Bonchidára a romosan is impozáns Bánffy kastélyhoz.
Hazafelé Kalotaszegen, Körösfőn ismerkedtek a gyerekek a népi díszítőművészettel.


A csoportot elkísérte az útra szülőként Barkász Sándor önkormányzati képviselő úr és Barna Zoltán intézményvezető-helyettes, aki a fénykép-dokumentációt is elkészítette az útról.

Tételek: 1 - 20 / 76 (4 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!