Átadták ma délután a város elismeréseit!


Helyszin: Békés
Megjelent: 2015 Április 15. ( Szerda ) 17:04
Módosítva: 2015 Április 16. ( Csütörtök ) 10:10
Újabb békési kiválóságokat köszöntöttek Békés város ünnepi testületi ülésén

Békés várossá nyilvánításának 42. évfordulójának alkalmából, április 15-én került sor Békés város kiválóságainak elismerésére. A kulturális központ színháztermében tartották azt az ünnepi képviselő-testületi ülést, amelyen a Civilek a Városért, a Békés Városért, a kitüntetések valamint a Békés Város Díszpolgára és Az Év Békési Sportolója elismerő címek kerültek átadásra.

Civilek a Városért kitüntetés idén a BÉKÉSI KISTÉRSÉGI ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE KÓRUSA kapta!

A BÉKÉSI KISTÉRSÉGI ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE KÓRUSA eredetileg a város óvodáinak ének munkaközössége és egyben énekkara. A munkaközösség már az 1970-es években is működött Nyíriné Sass Judit vezetésével, melynek feladata az óvónők szakmai irányítása, módszertani bemutatók tartása és a pályakezdők segítése volt. Ez ma is ugyanúgy érvényes, minden óvoda egy-két fővel képviselteti magát. A kórus vezetője, Kocsorné Krizbai Anna 1987 óta irányítja a munkaközösséget, tervezi éves tevékenységét, és a fellépésekre változatos kórusművekkel készíti fel a csoportot. Tagja volt annak a kórusnak, melyet – gimnáziumi évei alatt – Sebestyénné Farkas Ilona, Mona néni vezetett.

A Békési Óvónők Kórusa kezdetben énekbemutatókat tartott, majd az óvodák közös programjain is fellépett. 2003 nyarán lépett fel először a kórus a Nagy Jenőné, az Óvodai Nevelés a Művészetek Eszközeivel nevű program írója által szervezett programon.

A kórus magját 12 fő alkotja, de egy-egy rendezvényre óvodapedagógusok és bölcsődei gondozók, pedagógusok és szülők is szívesen csatlakoznak.

A kórus tagjai: Bagoly Lászlóné, Baltáné Ökrös Krisztina, Barócsi Attiláné, Bondárné Nóvé Ildikó, D. Vargáné Lipcsei Viktória, Dobó Márta, Gulyás Krisztina, Gyaraki Anikó, Illyés-Fehér Szilvia, Kissné Nagy Eszter, Kocsorné Krizbai Anna, Kovács Andrea, Kovács-Szabó Eszter, Madarász Ágnes, Mészárosné Fábián Ilona, Nánásiné Szekeres Henrietta, Oláhné Illyés Mariann, Polgári Ferencné, Soósné Kocsis Edit, Szászné Méhes Tünde, Szollár Erzsébet, Takács Imréné

Békés Városért kitüntetések:

DACZINÉ DÚZS JULIANNA

DACZINÉ DÚZS JULIANNA hobbikertész. 1991 nyarán a kiskertjében pihenve a Szabad Föld újságban olvasta a hirdetést: akit érdekel a biogazdálkodás, a természet védelme, az egészséges életmód, jelentkezzen a Biokultúra Egyesületbe.

1991. december 6-án, 10 fővel megalakult a békési biokultúra csoport és csatlakozott a Biokultúra Egyesülethez.

Dacziné Dúzs Julianna felismerte, hogy meg kell ismertetni a város érdeklődő lakóit a biokultúra alapjaival.

Segítőkre talált a Biokultúra Egyesület tagjainál, akiktől megtanulhatta a szakmai ismereteket, és az ismeretek tovább adásának fontosságát.

Sok előadást, tanfolyamot szervezett Békés és környékében lévő települések lakóinak.

A biokultúra mellett hite és cselekedete megérintette a hallgatókat, gazdákat, akik megtanulták az új gazdálkodás alapjait, és területeiken ellenőrzött biogazdaságot alakítottak ki és tartanak fenn a mai napig.

A 2004-ben megalapított Békés és Környéke Biokultúra Egyesületnek, az alapítás óta 40-45 fő tagja van. Ez is bizonyítja céltudatos, közösségépítő, áldozatos munkáját a biokultúra mellett. A korábbi a dél-alföldi régióban lévő biokultúra csoportok mára megszűntek.

Nagy türelemmel foglalkozott a kisiskolásokkal az egyesület biokertjében, mert fontosnak tartja a fiatalok szemléletformálását a természet- és környezetvédelem érdekében.

Dr. Roszík Péter, a Biokultúra Szövetség alelnökének méltató szavait idézve: Dacziné Dúzs Julianna tevékenysége a bio közéletben ismert országszerte. 2002-ben a Magyar Biokultúra Egyesülettől megkapta a biogazdálkodás terjesztéséért a Pro Biokultúra díjat, amely Magyarországon a legmagasabb presztízsű elismerés a biogazdálkodás területén. Számtalan alkalommal képviselte a békési biogazdákat az országos rendezvényeken, a közmegbecsülését jelzi az is, hogy a Magyar Biokultúra Szövetség, az általa alapított ellenőrző-tanúsító szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. felügyelő Bizottságába tagnak kérte fel. Több mint 10 éven át töltötte be ezt a tisztséget mindaddig, míg idős édesanyja gondozása miatt nem kérte azt, hogy a továbbiakban más lássa el ezt a feladatot.

Dacziné Dúzs Julianna ma titkárként vesz részt a Békési Biokultúra Egyesület vezetésében, segítve a fiatalabb vezetők munkáját, a biokultúra jelentőségének szem előtt tartását.

PÜSKI SÁNDOR

Püski Sándor grafikusművész 1960. november 02-án Budapesten született. Sokszorosító grafikusként végezett Szegeden, a Tömörkény István Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában. Majd a békéscsabai Kner Nyomdában tervező grafikusaként dolgozott. 1995-től önálló művészként tevékenykedik. Munkái alapján 1986-óta tagja a Művészeti Alapnak.

Több hazai és külföldi kiállításon vett részt, ahol Békés város hírnevét öregbítette, többek között Svájcban, Németországban, az Egyesület Államokban, Finnországban és Norvégiában.

Referencia munkái megtalálhatók Budapesten több helyen (Bábolna Rt., Grand Hotel Kempinskit, HYPO-Bank Hungária Rt., Cofinec Hungary Nyomda Rt., Philips Magyarország Kft., Deutche Bank Rt., Matáv Székház, Koordinációs Kutatási Központ), az Audi Hungária Motor Kft.-nél, Győrben, New Yorkban és Münchenben a Magyar Főkonzulátuson, a Tiszteletbeli Magyar Konzulátuson Nürnbergben.

Az elmúlt időszakban négy könyve jelent meg: 10 Nő, Rajz, A Zöld Rabbi, Guadeloupe album

Nagy elismerés volt számára, hogy1996-ban Göncz Árpád köztársasági elnök Püski-alkotást adományozott a hazánkba látogatott Beatrix holland királynőnek. Továbbá 1997-ben meghívást kapott Kelet-Közép-Európa tíz legjobb művésze kiállításra, Neubibergbe. 2000-ben dr. Somogyi Ferenc, a Magyar Atlanti Tanács elnöke Püski-alkotást ajándékozott Sir George Robertsonnak, a NATO főtitkárának magyarországi látogatása során.

Az elmúlt időszakban sokszor nyílt volna lehetősége elhagyni városunkat, engedve a csábításoknak. De Ő mindig büszkén Békésinek vallotta, vallja magát és a nehezebb utat választotta, innen irányítja és építi pályáját. A nemzetközi és hazai megbízatások mellett kiemelten fontosnak tartotta a békési és megyei civil kezdeményezéseket, így sokszor fordulhattak hozzá alapítványok, egyesületek, települési önkormányzatok képzőművészeti alkotásokért, melyeket kivétel nélkül ellenszolgáltatás nélkül biztosított. Nem sok báli rendezvény történt Békésen, melyet ne támogatott volna a hosszú évek során.

Az ő keze munkáját őrzi a békési férfi kézilabda és a futball klub logója, a Madzagfalvi Napok és Az Én Hangom, a Hidak Városa, a Népi Építészeti Tanácskozás, vagy a Jövőnkért Nagycsaládos Közhasznú Egyesület emblémája is. Bármilyen, a város fejlődéséért tett erőfeszítés élére állt, és nemzetközi valamint hazai kapcsolataival, felajánlásaival segítette a cél sikeres megvalósulását. A Békési Fürdő fejlesztésének kapcsán is a legnagyobb támogató Püski-képet kapott a várostól.

JUHÁSZ ZOLTÁN

JUHÁSZ ZOLTÁN Karcagon született, általános iskoláit Békésen végezte. Cukrász szakmunkás bizonyítványát a békéscsabai Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Szakközépiskolában szerezte. Az iskola elvégzése után a békési cukorkaüzemben kezdett dolgozni. Néhány évig más területen vállalt munkát, de a szakma iránti szeretete visszatérítette szakmájához. 1990-ben mestervizsgát tett. Két évvel később, feleségével, aki szintén cukrász, akkori lakóhelyükön, Muronyban egyéni vállalkozásba kezdtek, ahol cukrászüzemet alakítottak ki. Cukrászdája ma is kiszolgálja a muronyiakat.

Békésen a Piac téren előbb fagyizót üzemeltetett, majd 1998-ban a Széchenyi téren nyitotta meg cukrászdáját. Később Muronyból áttelepítette Békésre a cukrászműhelyét. Családi vállalkozásukban feleségén kívül cukrászmester fia és lánya is részt vesz.

Munkája során a minőség magas színvonalára, a legújabb trendek követésére és a tradíciók megőrzésére törekszik. Minden évben elkészíti az Ország Tortáját. Tanulói szép sikereket érnek el A Szakma Kiváló Tanulója versenyeken.

2012-ben megkapta az Aranykoszorús Cukrászmester címet.

Juhász Zoltán kiveszi a részét a város társadalmi életéből. Sportszerető emberként a helyi labdarúgó klub elnöke volt, ekkor a csapat a megyei I. osztályban bronzérmes lett.

2011 nyarán létrehozta az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületét, melynek egyik célja az Ausztráliában élő magyarokkal való kapcsolattartás, és a kontinens megismertetése az egyesület tagjaival. Az egyesület száma mára meghaladja a 80 főt. Tevékenységeik között például több mint ezer adag ételt osztottak ki a rászorulóknak. A városi és a civil szervezetek rendezvényeit adományaival rendszeresen támogatja. Kreativitásának bizonyítéka a Csuta-szelet és a Jantyik-szelet.

Békés Város Díszpolgára

DR. HEPP FERENC

1945. augusztus 13-án született Újpesten. 1969. szeptember 12-én a Budapesti Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett. 1974-ben ortopédiai szakvizsgát, 1983-ban sportorvosi szakvizsgát szerzett. Külföldi tanulmányúton volt a Salzburgi Ortopéd Klinikán és Londonban a Queen’ Marys Hospital ortopéd-traumatológiai osztályán.

Munkahelyei: 1969-71 Mexikói Úti Ortopédia, segédorvos, 1971-79-ig Fővárosi János Kórház, Ortopéd Traumatológiai Osztály, ortopéd szakorvos, adjunktus, 1979-től haláláig Országos Sportegészségügyi Intézet /OSEI/ Sportsebészeti Osztály, sportorvos szakorvos, majd főorvos. 2004-től Pest Megye, 2006-tól Közép- Magyarország regionális sport szakfelügyelő főorvosa.

Sportorvosként tevékenykedett: 1971-75–ig FTC Birkózó Szakosztály, 1990-95-ig MTK női kosárlabda, 1999-2000-ig Dunakeszi Labdarúgó Szakosztály, 2000-2003-ig Csömör női kézilabda csapat kluborvosa, 1980-tól haláláig a magyar női kosárlabda válogatott keretorvosa. Legjobb eredmények: olimpiai 4. hely, négy EB bajnoki bronzérem. 1983-1993-ig az Európa Bajnok All-Star csapat sportorvosa, 1981-től a FIBA orvosbizottság tagja, 1988-91-ig a FIBA Junior Basketball Commitee elnöke, 1986-90 között az International Basketball folyóirat Sport Medicin rovat felelős szerkesztője, 1992-ben a FIBA éves orvosbizottsági ülését Budapesten tartották az ő szervezésének köszönthetően, ami sportdiplomáciai sikert jelentett és ez volt az első egyúttal utolsó ilyen ülés az országban.

Előadásokat tartott a Magyar Ortopéd és Traumatológiai Társaság ülésein, gyúró továbbképzéseken, konferenciákon, írásbeli cikkei, dokumentációi közül a legjelentősebb a magyar és angol nyelven megjelent A fiatal korú kosárlabdázók túlterheléses ártalmai című jegyzet.

Kitüntetései: 1996. Magyar Sportért Állami kitüntetés, 2002. kiemelkedő munkássága elismeréseként az MKOSZ/Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége/ emlékplakett, 2007. a Sportorvos Társaság és a MOB Juhász József pályadíj, 2009-ben az MKOSZ orvosa 1980-tól emlékérmet kapott az MKOSZ-től.

Nagy tekintélyű, elismert ember volt, aki élete során mindig kereste a segítés, a jótékonykodás lehetőségét. Számos rendezvényen, épületek, létesítmények építéséhez, működéséhez adományokkal hozzájárult.

BÉKÉS, a szeretett és tisztelt városa mindig, szíve csücske volt!

Békésen az uszoda építését támogatta anyagi segítséggel, és amikor felépült, az ő szervezési segítségével Risztov Éva olimpia bajnok jelenléte emelte az uszoda megnyitását. A városban tartandó kulturális rendezvények, bálok támogatása mindig kiemelt szerepet játszott életében. Szeretett sportja, a kosárlabda Békésen való fejlesztése érdekében különböző módon nyújtott segítséget, támogatást.

Dr. Hepp Ferenc 2013. július 2-án halt meg, életének 68. évében.

Dr. Hepp Ferenc még életében elhatározta, hogy édesapja, Dr. Hepp Ferenc, a világszerte ismert sportdiplomata íróasztalát a róla elnevezett Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának adományozza a Hepp család nevében.

/A békési iskola 1986 óta viseli Dr. Hepp Ferenc nevét, azóta folyamatosan őrzi, ápolja emlékét és szellemiségét./

Az ünnepélyes adományozás 2014. február 6-án volt.

Az Év Békési Sportolója

NYESTE ÁGNES

Nyeste Ágnes a Békési Diákok Atlétikai Clubjának versenyzője. A Dr. Hepp Ferenc Tagiskola testnevelés tagozatán már elsős korában feltűnő volt ügyessége, rendkívüli futósebessége. Tanulmányait jelenleg a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény rendvédelmi szakán végzi. Edzésmunkáját a kemény, kitartó, fegyelmezett munkavégzés jellemzi, ami az eredményeiben is megmutatkozik. 2011 és 2013 között már három ezüst és hat bronzérmet szerzett az országos bajnokságokon 400 méteres síkfutásban és a hétpróbában.

A 2014-es év felülmúlta az eddigi eredményeit. Három országos bajnoki címe mellé egyszer ezüstérmet is nyert. A felnőtt országos bajnokságon, a mezőny legfiatalabb tagjaként, ötödik lett 400 méteren. Az U16-os válogatottsága után meghívták az U18-as válogatottba is, ahol bronzérmes lett 400 méteren.

A bajnoki helyezéseken kívül aranyjelvényes minősítési szintet ért el 400 méteren, 400 méteres gátfutásban és hétpróbában is.

Emellett kitűnő tanuló, Békés megye Jó tanuló, jó sportoló díjának nyertese.

Nevelő edzője: Veres Zsolt

Edzője: Rácz András

2014-es eredményei:

Országos Bajnok:

400 méter – 58.00, Országos Diákolimpia Döntő V.kcs

400 méteres gátfutás – 63.72, Országos Diákolimpia Döntő V.kcs

400 méter – 57.37, Ifjúsági Országos Bajnokság

2. hely: Ifjúsági hétpróba csapat – 10422 pont (Nyeste Ágnes, Veres Fanni, Domokos Tímea)

Többpróba Országos Bajnokság

5. hely: 400 méter – 57.91, Felnőtt Országos Bajnokság

Ifjúsági válogatott: 400 m – 57.92 – 3. hely

2014.07.04 – Ifjúsági Válogatott Viadal – U18, Budapest

LACZÓ DÁNIEL

Laczó Dániel a Békési Kajak-Kenu Club versenyzője. Dániel edzésmunkája, hozzáállása nem csak az edzéseken, de azon kívül is példamutató. Tanulmányi eredményei is kiválóak. Edzője és tanárai elismerően nyilatkoznak róla. Az elmúlt évek eredményei jól mutatják, hogy kitartó, alázatos munkával hogy lehet évről évre fejlődni, jobb eredményeket elérni. Edzője, Seller László szavait idézve: Dani az ifjúsági világbajnoki győzelmével egy nagyon magas lépcsősor első fokára lépett fel.

Az elmúlt évek legkiemelkedőbb eredményei:

  • 2012-ben magyar bajnokságon C-1 1000m-en 6., C-2 4000m-en 3. helyzett
  • 2013-ban magyar bajnokságon C-2 1000 m-en 3., C-2 4000m-en és 15 km-en is 2. helyzett

2014-ben a régiós, területi versenyeken elért számtalan dobogós helyezés mellett a legkiemelkedőbb eredményei:

  • Maraton Magyar Bajnokságon C-1 Férfi Serdülő 15 km-en 4. hely
  • Országos Diákolimpián C-2 Férfi Ifjúsági 2000m-en 3. hely
  • Utánpótlás Serdülő Bajnokságon C-1 férfi Serdülő 2000+200m-en és C-1 Férfi Serdülő 4000m-en is 2. hely
  • Serdülőként az ifjúsági bajnokságon C-1 4000m-en 2. hely
  • A szeptemberi győri válogató versenyen az UTE-s Dóri Bencével kivívták a jogot az Oklahoma Cityben megrendezett Maraton Világbajnokságon való indulásra.
  • Idézet a Magyar Kajak–Kenu Szövetség honlapjáról: A magyar válogatott a legmagabiztosabb győzelmet szombaton az ifjúsági kenusok kettes versenyében aratta. Az alig 16 esztendős Laczó Dániel és párja, Dóri Bence Balázs párosban már a rajt után meglépett a mezőnytől, két kör megtétele után egy perccel vezettek. Végül a 18,75 kilométeres távon több mint két és fél perc előnnyel nyertek, és lettek világbajnokok.

FEKÉCS SÁMUEL

Fekécs Sámuel a Békési TE Súlyemelő Szakosztályának versenyzője.

2012 novemberében kezdett súlyemelő edzésre járni. 2013. februári első versenyén 61 kg-ot teljesített. 2014. év decemberi versenyén már 158 kg-os egészen kiváló eredményt ért el. Nem egészen 2 év alatt 97 kg-ot fejlődött. Ez a nagyszerű fejlődés köszönhető tehetségének, és nem utolsó sorban szorgalmának, céltudatosságának. Edzője: Balog János.

2013. évben az utánpótlás OB-n az 50 kg-os súlycsoportban a 2. helyen végzett.

2014. évben az iskolás OB-n a 3., júliusban a Messzi István Emlékversenyen a 2. helyet szerezte meg.

Októberben, Tiszaújvárosban a serdülő utánpótlás bajnokságon már az 1. helyen végzett.

Júliustól valamennyi versenyét megnyerte.

2014. évi teljesítménye alapján beválasztották a Héraklész Tehetséggondozó Programba.

FEKÉCS SÁMUEL a 2014. évben elért kimagasló sportteljesítményéért "Az Év Békési Sportolója" címben részesül.

Az idei kitüntetések átadását követően került sor a 2015. évben megválasztott békési diák polgármester és diák alpolgármester beiktatására.

2015-ben Czinanó Malvinát, a Tisza Kálmán Szakképző Iskola Békési Oktatási Egységének diákját választották meg Békés diák polgármesterének. A diák alpolgármester pedig Kállai Tímea lett, aki a Szegedi Kis István Református Gimnázium tanulója. Izsó Gábor polgármestertől vették át ünnepélyes keretek között a város kulcsát.

KÉPEK


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!