Selyemhernyó tenyésztésbe kezdene Békés városa!


5 000 eperfát ültetnének a projekt kivitelezésére!

Mint azt megtudtuk a koncepció elsősorban a város hosszú távú gazdaságélénkítő elképzeléseire épül majd. Tervek szerint a lakosság bevonása mellett, Békésen selyemhernyót tenyésztenének és az előállított selymet az önkormányzat segítségével értékesítenék. Az ötlet aktualitását mi sem bizonyítja jobban, hogy a megvalósítást az unió is támogatja.

Információk szerint európai uniós alapokból 133,26 eurót kapnak a selyemhernyó-tenyésztők minden selyemhernyógubó előállítására felhasznált hernyópete tálca után. Tájékoztatások szerint egy tálca legalább 20 ezer petét tartalmaz, amelyekből legalább 20 kilogramm gubót kell a tenyésztőknek előállítaniuk. A támogatásra nincs érvényben mennyiségi korlátozás. A támogatás megszerzéséhez bizonyos elvárásoknak is meg kell felelniük a gubóknak, azaz egységes színű, méretű és külső megjelenésű, továbbá bármiféle szennyeződéstől mentes és legombolyításra alkalmasnak kell lennie. Tudniillik, hogy a legtöbb selymet előállító ország Kína, India és Japán. A selyemhernyó tenyésztésének az alapja az eperfa, csak az eperfa levél fogyasztásával él meg a hernyó.

A hernyó kb. 30 napig fejlődik és bebábozódáskor három napon át fon egy kb. 3000 méter hosszú szálat, miközben fejét 8-as alakban mozgatja és így szőlőszem nagyságú gubót képez. A selyemszál anyaga a fibroin, amely fehérje láncokból áll. A selyemlepke hernyójának begubózásakor a fonószemölcseiből választódik ki. Ezt követően kerülhet majd sor a selyem legörgetésére. Az önkormányzat még ebben az évben 5000 eperfát ültet, mely a selyemhernyó táplálására és további tenyésztésére tehát kiválóan alkalmas lesz. Szakemberek tájékoztatása szerint 4-5 éven belül a projekt kezdetét veheti.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!