Ha ég a pokol!


Cikksorozatunk szerzője Dr Nagy Ádám gyógyszerész és Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Tapasztalatom szerint, nagyon sok embert érintő problémát jelent az evés után, illetve akár napközben is jelentkező gyomorégés. Ez nemcsak kellemetlen és fájdalommal jár, hanem kezeletlen esetekben, a szervezet elsavasodása miatt, akár súlyosabb betegséghez is vezethet.

Emelkedett gyomorsav szintet, több tényező is kiválthat. Az okok közé sorolható a stresszes életmód ("gyomorideg"), finomított ételek , égetett szeszek, túlzott hús fogyasztása, a "vödör" kávé, valamint bizonyos gyógyszerek, főleg fájdalom és lázcsilapítók túlzott alkalmazása.

Ha a probléma ritkán fordul elő, akkor a legjobb megoldást jelenti a fentebb említett ételek, életvitel kerülése és savlekötő használata.

Amennyiben a gyomorégés refluxal is párosul (gyomorváladék visszajutása a nyelőcsőbe, maró érzés főleg a garatban) savcsökkentő szuszpenzió alkalmazása javasolt.

Másik megközelítési mód a gyomornyálkahártya védelme, bevonatot képző anyaggal, inkább azokban az esetekben javasolt ha a probléma napközben is jelentkezik.

Jelentős javulást érhetünk el a gyomorsav termelődését negatívan befolyásoló szerekkel, amelyek egy-két kivételtől eltekintve orvosi recepthez kötött gyógyszerek, szedésük előtt érdemes orvossal konzultálni.

Bármelyik megoldást választjuk, legfontosabb a változtatás, az életvitelünkön, étkezési szokásainkon, kerülni az indokolatlan fájdalomcsillapító szedést.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!