Május 1-én nyitva lesz a Múzeum és a Galéria!


Forrás: Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum
Helyszin: Békési Galéria, Széchenyi tér, 4
Május elsején is látogathatóak a Nagyház és a Békési Galéria kiállításai

Nagyház (nyitva tartás: pénteken és szombaton 10.00 – 14.00 óráig)

Kiállításaink: (Széchenyi tér 6. sz.)

Kecskeméti Gábor Emlékkiállítás

100 éve, 1912. január 30-án született Békés máig legkiemelkedőbb sportolója, Kecskeméti Gábor. Neve minden békési előtt ismert, hiszen 36 éven át a Szegedi Kis István Gimnázium testnevelő tanára, a megye középiskolai testnevelő szakfelügyelője volt. Sportolóként kétszeres magyar bajnok, kilencszeres magyar válogatott tornász, olimpikon. 1992-ben megkapta a Békés Város Díszpolgára címet. A kiállításon szereplő fotók, eredeti emléktárgyak, iratok a család jóvoltából kerülhettek a vitrinekbe.

Évszázadok viharában

2000-ben, a millennium tiszteletére átadott, Békés történetét és néprajzát bemutató kiállításunk öt teremben gyűjteményünkből több száz tárgyat, dokumentumot, fotót vonultat fel oly módon, hogy általuk a honfoglalás előtt itt élt népek kultúrájáról éppúgy ismereteket szerezhessen az érdeklődő, mint a magyarok letelepedését követő századok legfontosabb gazdasági, társadalmi, kulturális változásairól. A kiállításban szereplő tárgyak régészeti, történeti gyűjteményünk legértékesebb darabjai, csakúgy, mint a békési nép 1800-1950 közötti életének különféle területeit - gyűjtögetés-zsákmányolás, halászat, állattartás, földművelés, építészet, textilművesség, viselet, lakáskultúra -, megismertető néprajzi tárgyak.

Durkó Emlékszoba

2003 őszén, dr. vitéz Durkó Antal (1890 - 1978) halálának 25. évfordulója tiszteletére nyílt meg a Durkó Emlékszoba. Durkó Antal gimnáziumi tanárként is lelkes támogatója volt a múzeumügynek, majd 1938-ban a község vezetőinek felkérésére megalapította az intézményünket, amelynek több mint három évtizedig vezetője is volt. Személyes tárgyai, szeretett bútorai foglalják keretbe hosszú, munkás életének dokumentumait, kéziratait, megjelent műveinek dedikált példányait.

A Körös-vidék madárvilága

A Körösök vidékének hajdani gazdag élővilágából mintegy hatvan madárpreparátumot mutat be a kiállítás, köztük több, ma már ritkaság számba menő faj egyedeit, azok fészkelő és élőhelyeit is megismerhetik az érdeklődők.

Békési Galéria (nyitva tartás: pénteken és szombaton 10.00 – 16.00 óráig)

Kiállításaink: (Széchenyi tér 4. sz.)

Egy újrafelfedezett festőművész - Jantyik Mátyás (Békés 1864 – Békés 1903)

Jantyik Mátyás gyűjteményes kiállításán a művész születésének 150. évfordulója alkalmából a múzeum munkatársai igyekeztek összegyűjteni a békési születésű festőművész munkásságának minél teljesebb anyagát. A Békési Galériában láthatóak Jantyik Mátyásnak a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Munkácsy Mihály Múzeumban őrzött művei is (műtárgyvédelmi okokból néhánynak úgynevezett "nemes másolata"), az Országház Főrendi termében látható két falfestmény eddig Békésen még nem látott, nagyméretű másolata.

Kállai Júlia festő- és grafikusművész (1947-2014) Emlékkiállítása

A kiállításon emlékezünk a Művészre, a Tanárra, a Jóbarátra, aki kiállított műveiben van jelen és beszélgethetünk "vele", róla.

A múzeum munkatársai szeretettel várnak a minden minden kedves érdeklődőt!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!