Székrekedés, ha nem megy az elengedés!


Cikksorozatunk szerzője Dr Nagy Ádám gyógyszerész és Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Napi 3, vagy 3 naponta 1, normális folyamatnak tekinthető.

Székrekedésről akkor beszélünk, ha heti kettőnél ritkább székelés fordul elő, vagy közben erőlkörni kell és nincs kiürülés érzés.

Gyakori hiba, hogy az emberek indokolatlanul és túlzott mértékben fogyasztanak hashajtókat, alkalmazásuk esetén felborul az egészséges székelési folyamat, renyhe bélműködés alakulhat ki, mely emésztési zavarral és puffadással is járhat.

A székrekedés oka leggyakrabban életvitelünkben keresendő. Az alacsony rosttartalmú étrend, mozgásszegény életvitel, a székelési inger tartós elnyomása. A terápiát is ezeknek a tényezőknek a felszámolásával kezdhetjük, ajánlott a zab, a rozs, teljes kiőrlésű kenyér, sárgarépa, alma, brokkoli, cékla fogyasztása, heti 2x intenzív testmozgás, bőséges folyadékfogyasztás.

Hashajtó hatású készítményeket 3 székletmentes nap után javasolt elkezdeni, ezek közül is ozmotikus hashajtókat, amelyeknek köszönhetően kevesebb víz szívódik vissza. Székletpuhításra paraffinolaj javasolt, míg a bélfalizgató hashajtók hatására fokozódnak a bélmozgások, így gyakoribb az ürítés. Azonban alhasi görcsöket okozhatnak, emiatt terhességben ellenjavallt!

Orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek egy hétnél régebben állnak fenn, váltakozva fordul elő hasmenés és székrekedés, vagy jelentős súlycsökkenéssel párosul.

Mielőtt "szétrepednénk"!

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!