A ​virágok városa lett Békés!


Városunk főteréről elmondható, hogy a megye egyik legszebb történelmi épületegyüttesét páratlanul különös és ápolt park teszi nagyon egyedivé.

Sajátos, hogy a város szerkezetének kialakításában a természeti tényezőknek, elsősorban a víznek nagyobb szerep jutott, mint a mérnöki munkának, melynek következménye a kanyarulatos utcahálózat, zegzugos térszerkezet, a víz máig domináns jelenléte.

Kertészeti szempontból a belváros a legfontosabb terület, hiszen jórészt ide koncentrálódik a gyalogos és kerékpáros forgalom, ugyanakkor a város átmenő forgalma a közszolgáltatások által jelentős. A zöldfelületek kialakításakor az adott tér funkcióját és növényzetének összetételét, várostűrő képességét is szem előtt kell tartani. Különös figyelmet és felelősséget jelent a kertész számára az építészeti és természeti környezet harmóniájának megteremtése és folyamatos fenntartása.

Elmondható, hogy Békés városa sok energiát áldoz a reprezentatív városi terek esztétikájának fenntartására.

A Széchenyi-tér, Liget, fürdő és a Dánfoki Üdülőközpont olyan frekventált helyek, amelyek az idegenforgalmi vonzerő szempontjából is meghatározóak. 2015. évben mintegy 1000 m2 felületű virágágyásba több mint 15.000 virágpalánta, ezen belül 23 egynyári növényfaj 40 fajtája került kiültetésre az elmúlt napokban. A virágágyások önmagukban nem, környezetükkel összhangban jelentenek igazi díszértéket. A szépen ápolt gyep, gondozott szegélyek, a hagymás és lágyszárú évelők, továbbá az esztétikus formákban pompázó cserjék és fák együttese adja az élményt. A város lakossága megszokta, ezért természetesnek veszi a szépet, pedig azért, hogy az díszítőértékkel bírjon késő őszig, nagyon sokat kell tenni.

Szakemberek a siker érdekében nap-mint nap öntöznek, tápoldatoznak, gyomlálnak, nyírnak, sajnos időnként a vandálok pusztítását tüntetik el. Nem kizárólag szabadföldi virágágyások díszítik a várost, a főtér villanyoszlopain elhelyezett 100 db virágedény, a városháza ablakpárkányain lévő 25 virágláda is fokozza az esztétikai élményt. Hisszük, hogy közösségi összefogás szükséges a szép városkép fenntartásához.

A lopások megakadályozása, vandálok pusztításának kiküszöbölése a rendőrség és polgárőrség, továbbá minden jóérzésű polgár feladata. Tegyünk meg mindent, hogy városunk az előttünk álló időszakban szemet gyönyörködtető legyen, becsüljük egymás munkáját, legyen közös élmény a szép!​


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!