Békésen a Körösökön!


A Békés Városi Püski Sándor Könyvtár 2014-ben pályázatot nyújtott be a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalhoz a magyarországi és határon túli magyar közművelődési programok 2014. évi támogatására „D” kategóriában: Települési identitás és népművészeti tevékenység támogatása konstrukcióra, „Békésen a Körösökön” címmel.

A Pro-Reno-14-D-0155 számon regisztrált pályázaton 390.000.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a könyvtár, amelyből főként az ifjúság számára kitűzött programok valósultak meg.

Dr. Seres István levéltári kutatások alapján Békés város hajdani vízi életét tárta fel és egy kiadványt állított össze, amely alapján egy előadás is megrendezésre került diákok számára a Békés Városi Püski Sándor Könyvtárban.

Pikó Imre egy mélyinterjú keretein belül térképezte fel Szalkai József, Békés utolsó halászának emberöltőkön átívelő szellemi kincseit, hogy az utókor számára fennmaradjon és elérhetővé váljon. Szalkai József volt a gazdája a Hárs Mihály - Lutra című filmjében szerepelő vidrának is. A kiadvány hamarosan napvilágot lát a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum saját kiadványaként.

A pályázatba bevont diákok múzeumlátogatás keretében megtekintették a Jantyik Mátyás Múzeum hajdani vízi világgal, halászattal és a Körösök madárvilágával kapcsolatos gyűjteményét.

A Fenntartható Térségért Alapítvány rendezésében egy biciklis kirándulás keretein belül keresték fel a Körösök egykori és mai fontos pontjait és tekintették meg a Bodoki Károly Vízügyi Múzeumot.

A Katalin II. Sétahajóval hajókiránduláson vettek részt Szarvason.

A pályázaton belül egy olyan prospektus és plakát került kiadásra, amely bemutatja a helyi jelentőségű, szabadidős- és sportprogramokat megvalósító szervezeteket. Ezen kiadványok a város iskoláiban kerültek terjesztésre. A kiadványban bemutatott szervezetek (Békési Horgász Egyesület, Békési Kishajó Kikötő, Békési Kajak – Kenu Club, Százlábú Egyesület, FETA, Körös Régió Természetjáró Egyesület) márciusban mutatkoztak be a könyvtárban.

A projekt a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal támogatásával valósul meg.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!