A forróságban: IGYUNK IGYUNK IGYUNK!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni! Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési és koncentrálási hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság.

Mindannyian elítéljük az ittas vezetést, miközben nem gondolunk arra, hogy a nem megfelelő mennyiségű ( legalább 2-3liter) folyadék bevitel ugyanolyan veszélyes, mintha több alkoholt fogyasztottak volna a megengedettnél."

Akik egy hosszabb út előtt és alatt nem isznak eleget, nem pótolják a folyadékveszteségüket, esetleg azért, mert nem akarnak megállni egy rövidebb pihenőre sem és ital sincs a kocsijukban, nagy veszélynek teszik ki magukat és utastársaikat.

A felmérés adatai szerint a sofőröknek csupán 6%-a gondolja úgy, hogy a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlenül fontos, az embereknek fele nincs is tisztában azzal, hogy ennek hiánya balesetekhez vezethet és mindössze 30%-uk áll meg két óránként pihenőre. Miközben tudható, hogy már az enyhe kiszáradás is fejfájást, koncentrációzavart, fáradtságot és levertséget okozhat, a mostani kutatás arra is rávilágít, hogy ebből következően a vezetői képességeinkre is drámai hatással van.

Tippek:

  • úgy éljünk a mindennapokban és úgy induljunk neki egy hosszabb útnak, hogy szervezetünk folyadékellátottsága megfelelő!
  • rendszeresen álljunk meg és tartsunk szüneteket!
  • a koffein és cukortartalmú italok segíthetnek az álmosság leküzdésében, de nem helyettesítik a vizet!
  • különösen figyeljünk oda a folyadékpótlásra, ha légkondicionált járműben utazunk, mert a hűvösebb hőmérsékletben kevésbé érezzük a kiszáradás tüneteit!

Egészségükre!

Dr. Jeszenszky Attila

szakgyógyszerész

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!