A Nyári diákmunka elősegítése 2015” című program!


2015. június 17-én ismételten meghirdetésre került a „Nyári diákmunka elősegítése 2015” elnevezésű központi munkaerő-piaci program.

A munkaerő-piaci program már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását, a korai munkatapasztalat szerzésük mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is, továbbá az önkormányzatoknál a nyári szabadságolási időszakban jelentkező kisegítő munkaerő igényének kielégítését.

A központi program keretében az önkormányzatok legkorábban 2015. július 1-jétől 2015. augusztus 31-ig legfeljebb 2 hónap időtartamra, nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalokat foglalkoztathatnak munkaviszony keretében, teljes bérköltség támogatással.

A foglalkoztatás történhet az önkormányzat fenntartásában álló, alapfeladat ellátását szolgáló intézményben is.

A diákoknak legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatása támogatható. Amennyiben a diákot olyan munkakörben foglalkoztatják, amely szakképzettséget nem igényel, a munkabérük nem lehet magasabb, mint a minimálbér időarányos hányada, 6 órás munkaidő esetén 78.750 Ft. Szakképzettséget igénylő munkakörben pedig a garantált bérminimum alapul vételével legfeljebb 91.500 Ft munkabérrel foglalkoztathatók a diákok.

Az érintett foglalkoztatók, elsősorban a helyi önkormányzatok és az önkormányzat fenntartásában álló, alapfeladat ellátását szolgáló intézményekben a felmerülő szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás tényleges összege is támogatásra kerül.

Annak érdekében, hogy minél több diák vehessen részt a programban, a korábbi évek gyakorlatát követve a napi 4 órás, 2 hónapnál rövidebb támogatási időtartamú foglalkoztatások részesülnek előnyben, kiemelt figyelmet fordítva az esélyegyenlőség biztosítására.

A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. Nyilvántartásba vételre személyes okmányukkal, valamint érvényes diákigazolványukkal, annak bevonása esetén iskolalátogatási igazolással jelentkeztetnek a diákok.

A támogatás a munkáltatók munkaerőigényére közvetített diák foglalkoztatásához nyújtható, vissza nem térítendő formában.

A központi program megvalósításához Békés megye 112,8 millió Ft forrásban részesült, amely felhasználásával a "Nyári diákmunka elősegítése 2015" munkaerő-piaci program keretében Békés megyében a 2 hónapos nyári időszakban 1200 diák foglalkoztatása várható.

A központi munkaerő-piaci programról a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat központi weblapján, a www.munka.hu oldalon bővebb információ is olvasható.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!