Vár a 19. Csabai Kolbászfesztivál!


Az igazi, hamisítatlan Csabai Kolbászfesztivál idén is a hagyományok újracsomagolt élményével és számtalan újdonsággal ünnepli 19. születésnapját!

A közel két évtizedes stabil alapokon nyugvó rendezvény a Kárpát-medence legnagyobb gasztrokulturális fesztiválja, ahol a több mint százezer látogató minden évben azt kapja, amire egész évben igazán várt. Sőt! A szervezők ezt igyekeznek évről-évre túlszárnyalni az igényeknek és a kor követelményeinek megfelelő újdonságokkal, gazdag programkínálattal.

Természetesen idén is lesz hagyományos "nagy szombati" kolbászgyúrás, aminek egyre nehezebb helyet találni a minden várakozást felülmúló élénk érdeklődésnek köszönhetően. A nemrég bevezetett foglalási és fizetési rendszer jelentősen megkönnyíti a versenyben részt venni szándékozó vendégek dolgát, hiszen saját maguk tudják kiválasztani, melyik helyszínen szeretnék gyúrni és tölteni az igazi csabai vastagkolbászt. A fesztivál első napján, október 22-én csütörtökön kerül sor a négy éve indított, azóta is töretlen sikernek örvendő ifjúsági kolbászkészítő versenyre, ahol a szervezők 250 csapat számára biztosítanak ingyenes lehetőséget, hogy megtanulják és megszeressék a kolbászkészítés folyamatát, ezzel továbbörökítve a város és a térség évszázados szokásait és különlegességeit. Pénteken, az Idősek Nemzetközi Világnapja alkalmából rendezett kolbászkészítő versenyre nyugdíjas egyesületek és hátrányos helyzetű civil szervezetek nevezhetnek. A vasárnapi töltött káposztafőző versenyen pedig a sátrak előtti szabadtéren nyílik lehetőség autentikus zenei aláfestéssel. Szakmailag is nagy jelentőséggel bír a nemzetközi szárazkolbászok versenye, melyre személyesen is be lehet nevezni száraz kolbászokat a fesztivál előtti napokban. Az igazi szakemberek és hentesmesterek ötödik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Krajcsó Pál és a kolbászkészítés nagyjainak számító békéscsabai hentesmesterek tiszteletére rendezett kolbászgyúró emlékversenyen, ami a tapasztalatok alapján egyre népszerűbb esemény a szakmában. Aki csak kóstolna, illetve betárazna otthon a kamrába, természetesen lesz lehetősége körbenézni és csabai kolbászt vásárolni a kistermelői kolbászsátorokban, ahol helyi kistermelők és kézművesek árusítják majd termékeiket.

Meglepetésekkel teli gazdag zenei és kulturális programkínálat várja a vendégeket minden este, sőt napközben is. Fellép a fesztiválon a Balassi Néptáncegyüttes, a környékről származó hírességek közül Varga Viktor és a Varga Banda, a Magna Cum Laude, valamint Hevesi Imre és zenekara, és biztos, hogy ott lesz a kolbász ünnepén a Balkan Fanatik, Korda György és Balázs Klári, Bódi Guszti és Bódi Margó, Nótár Mary és közel kétórás koncertet ad csütörtökön a Tankcsapda is. A fiatalok részéről felfokozott várakozás előzi meg a Sausage Party programsorozatot, ami idén csütörtökön, pénteken és szombaton is a legmenőbb mai zenekarokat hozza el a fesztiválra. Így a fiatalok és a fesztivál hangulatában megfiatalodó közönség az Ocho Macho, az Ivan and the Parazol vagy éppen a Brains legújabb slágereire csápolhat.

A gyermekek és szüleik a fesztivál ideje alatt minden nap találnak számukra megfelelő programot. Számos báb- és színházi, foglalkoztató előadás várja a családokat, továbbá vasárnap a csarnokban nyitástól zárásig látogatható a Csodák Palotája, továbbá érdekfeszítő kísérletekkel tarkított "fizikaórákat" tart Öveges Professzor. A Családi Nap most is a fesztivál zárónapján, október 25-én vasárnap lesz, amikor is a fesztivál vendéglátóhelyei egész nap 50%-os kedvezménnyel árusítják a sült kolbászt, hurkát és cigánykát.

További részletekért érdemes felkeresni interneten a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapot, ahol a versenyekre is lehet jelentkezni, valamint a fesztivál Facebook oldalát (facebook.com/kolbaszfesztival)

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!