Így készül a kolbászkirály az idei Csabai Kolbászfesztiválra!


A tavalyi kolbászkirály idén fiával és unokájával gyúr - Péli István naponta ellenőrzi kamráját, készül a fesztiválra

A múlt évben a békéscsabai Péli István nyerte el a zsűri döntése alapján a 18. Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyén a fődíjat, így október 22-éig még biztosan ő viseli a kolbászkirály megtisztelő címet.

Mosolyogva elmondta, mindent megtesz azért, hogy megvédje a címét, ehhez a kiindulópont, hogy esélyes vastagokkal nevezzen október 20-21-én, aztán 22-én eldől, kinek a kolbászt értékeli a legjobbra a zsűri. Hozzátette, rengetegen készítenek finom kolbászt Csabán, a megyében, izgalmas lesz a verseny.

- Naponta leellenőrzöm az állományt a kamrában. Ha kell, kiviszem száradni a szabadba a kolbászokat – ecsetelte Péli István. - Nagyon fontos, hogy jól szellőzzön a kamra, valamint az is, hogy a nedvesség, szárazság arányában egyensúly legyen, így érik jól jól össze a kolbász.

Péli István kiemelte, az ízesítésnél nagyon fontos a paprika minősége. Csak házit használ, mert hat a kolbászra, mennyire darabos, zsíros a paprika, mennyire tartósan színezi el az ujjait. Szerinte az a jó paprika, amelynél a kötőt illetően csak egy mosószer van, az ecetes olló. A füstölés külön műfaj, hasonlóan a már említett tároláshoz, az állandó odafigyeléshez.

- Szeretet, szenvedély kell a kolbászkészítéshez, a portéka minőségének megőrzéséhez. Ha ez megvan, meghálálja a termék – hangsúlyozta a kolbászkirály.

A Nádas sörözőt üzemeltető Péli István nem fagyasztja, de szívesen fogyasztja a kolbászt, a kellemesen csípőset kedveli, a vastagkolbászt kuláréba tölti. A hagyományt át is adja, a Nádas kolbász csapatában együtt gyúrja majd a kolbászt az október 24-ei frisskolbász készítő versenyen többek között fiával, Krisztiánnal és 15 éves Patrik unokájával is.

Nyerj jegyet a 19. Csabai Kolbászfesztiválra a Békés Mátrixon!

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!