A mediterrán étrenddel megelőzhető a gyomorrák


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A mediterrán étrend és a szív- és érrendszer megbetegedéseinek csökkent rizikója közötti összefüggést évtizedek óta ismert. Az ezzel az étrenddel táplálkozókat sokkal inkább elkerülik a szívbajok, egészségesebbek és tovább is élnek, mint azok, akik nem ennek megfelelően táplálkoznak.

A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend a szakemberek szerint komoly védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus egészségügyi problémák ellen.

Jól tesszük ezért, ha étrendünket változatosabbá, egészségesebbé tesszük mediterrán étrenddel, amelynek alapját a gyümölcsök, a zöldségek, a halak, az olívaolaj, a dió, a gabona és a vörösbor szolgáltatják. Fűszereket is használhatunk, vagy mi magunk is megtermelhetjük a konyhakertben, így például az oregánót, amely nemcsak ízletessé varázsolja az ételeket, hanem fertőtlenítő- és köhögéscsillapító szerként, emésztési panaszok ellen is alkalmazhatunk. A bazsalikom, a petrezselyem, a zsálya, a rozmaring, a majoránna, a koriander, a kakukkfű, a fokhagyma, mind-mind kedvelt alapanyagai e vidék ételeinek. A mediterrán étrendben a szív támogatása elsődleges. Az olívaolaj és a dió segít csökkenteni a koleszterin szintjét. A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek tisztán tartják az artériákat. A halak csökkentik a trigliceridek szintjét és a vérnyomást. A napi 2-3 dl vörösbor elfogyasztása többek között csökkenti az érelmeszesedés kialakulását.

A mediterrán étrend alapvetései közé tartozik, hogy az egészségtelen zsírokat kiiktatva, előnyben részesíti az olíva- a repce-, a szója- és a lenolajat. Az olívaolajban megtalálható zsírsavak alapvető fontosságúak az immunrendszer gyulladásos folyamatainak megelőzéséhez, az idegrendszer működésének támogatásához, és az érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

Az olívaolaj gazdag A- és E-vitaminban, antioxidánsokban, amelyek megkötik a káros szabadgyököket, így rendkívül fontos szerepet játszik a rákos megbetegedések megelőzésében. Telítetlen zsírsavai megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkentik a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Elsősorban szárnyas húsokat és tengeri halakat, többek között lazacot, tonhalat, szardíniát, makrélát illesztenek a mediterrán népek a menübe, kiegészítve ezeket friss, nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel. A napi főétkezéseket kiegészíti 1,5-2 liter víz, valamint napi, legfeljebb 3-4 dl jó minőségű vörösbor. A kemény sajtok is tartozékai a napi ételsornak, valamint a tojás, és az olajos magvak, amelyek tartalmazzák az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakat. Sót csak elenyésző mennyiségben használnak a tőlünk délre élők, inkább különböző fűszerekkel helyettesítik ezt.

Egészségükre!

Dr. Jeszenszky Attila Jeszenszky

szakgyógyszerész

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!