A rossz lehelet - életet menthet!


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A kellemetlen lehelet, szinte minden második embert érint, azonban ez a mai napig tabutémának számít. Pedig beszélni kell róla, mert a szájszag nemcsak kínos, hanem különböző betegségek jele is lehet.

A szájszagra a hétköznapokban csupán kellemetlenségként tekintünk, amelyet a leggyakrabban elintézünk egy mentolos rágógumival. Különösen problémás, hogy az érintett, az esetek nagy részében nem is veszi észre a problémát, legfeljebb a környezete érzi. Pedig a rossz lehelet árulkodó jel lehet, amely időben jelezheti a fennálló problémát.

A rossz leheletek többségénél gyakori kiváltó ok egy elavult vagy nem megfelelő fogtömés, korona, egy szuvas fog, fogínybetegség, vagy fogkő, amelyek kezelésével megszűnik a szájszag is. Mivel a krónikus szájszag közvetlen okai gyakran a szájüregben elszaporodó baktériumok és gombák, ezért elsőként a helyes szájhigiéniát kell megteremteni, amely magában foglalja a napi legalább kétszeri fogmosást, a fogselyem rendszeres alkalmazását, és a nyelvtisztítást is.

Előfordulhat azonban, hogy nem fogproblémáról van szó, hanem az arcüreg vagy a garat betegségéről, amellyel fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni.

Oka lehet a légutak, a hörgők vagy a tüdő betegségeinek is, vagy gyomor-, bélrendszeri megbetegedések, például a gyomorszáj elégtelen záródása, reflux, rekeszizomsérv, vagy más belső szervet érintő baj.

Mivel a nyelvünk egy kiválasztó szerv is, így a kellemetlen szájszag, máj- vagy vesebetegséget is jelezhet, emellett a cukorbetegség jellemző kísérő tünete, az acetonos lehelet.

Nem kell azonban rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen leggyakrabban az kevés folyadék bevitel (2-3 liter/nap), a nem megfelelő szájhigiénia, vagy akár egyes ételek fogyasztása okozza rossz leheletet.

A fűszeres, illóolajokban gazdag ételek, úgy, mint a fokhagyma, vagy a dohányzás, kávézás után jelentkező szájszag könnyedén elmulasztható a megfelelő szájhigiénia megteremtésével és fenntartásával.

A mentolos rágók vagy cukorkák, ugyan jó szolgálatot tehetnek és rövid idő alatt megszüntetik a kínos szájszagot, azonban hamis táplálkozási reflexeket váltanak ki a szervezetünkben, ami pedig más problémák okozója.

Szóval helyes táplálkozás (a 4 fő vércsoport szerint), napi legalább 3 liter folyadék bevitel, rendszeres szájápolás, aktív testmozgás, napsütés és szerelem J!

Most már mindent tudnak, hajrá az egészségért!

Dr. Jeszenszky Attila Jeszenszky

szakgyógyszerész

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

www.facebook.com/levendulapatika

És már Mezőberényben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!