Az Országgyűlés 2015. október 20-i egyes döntései


Az országgyűlés elfogadta, a tömeges bevándorlás okozta migrációs nyomás hatására az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény módosítását. A törvénymódosítás kimondja: tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az egészségügyi válsághelyzeti szabályok alkalmazandók.

A parlament felhatalmazta az országos tisztifőorvost, hogy kötelező egészségügyi szűrővizsgálatot rendelhessen el a menedékkérőknek a tömeges bevándorlás okozta vagy más egészségügyi válsághelyzetekben. A szűrővizsgálatok helyét a menekültügyi hatóság jelölheti ki.

A képviselők a tőkepiaci és biztosítási tárgyú törvények módosításával átültették a magyar jogrendbe az EU-s irányelv által a tájékoztatási kötelezettségek megsértése esetére bevezetett új szankciókat is. A törvényjavaslat egyrészt az értékpapírok kibocsátóival kapcsolatos tájékoztatási szabályok kereteit módosítja, de tartalmazza a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, a biztosítási területet érintő módosítást, valamint változnak a biztosítási titok szabályai is.

Elfogadták a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2011-es, 2012-es, 2013-as, 2014-es és 2015-ös üzleti évéről szóló beszámolókat is. Az Alap pénzét a törvényben kihirdetett célokkal összhangban használták fel: közvetlen államadósság-csökkentésre 2017 milliárd, költségvetési befizetésekre 459 milliárd, stratégiailag fontos cégek értékpapírjainak átadására az államnak 264 milliárd, valamint reálhozam és tagi hozzájárulás kifizetésre 231 milliárd forintot fordítottak. Az adósságcsökkentő alap működéséhez kapcsolódó költség 1,3 milliárd forint volt.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatala 2007-ben adminisztratív és operatív támogató funkciókat telepített Budapestre, a kormány által biztosított irodaépületbe. A szervezet funkcióbővítése érdekében a 2015-ben a UNHCR használatába adott újabb irodaépület biztosításának feltételei eltérnek a korábbiaktól, ezért módosításra került az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosának Hivatalával kötött megállapodás, melyet egyhangúlag fogadott el az országgyűlés.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!