Békésen ünnepel a Megye!


A Békés Megyei Önkormányzat Békés Vármegye újraszervezésének 300. évfordulójára rendezvénysorozattal emlékezik, mely több eseményből áll.

Kiállítás-megnyitó

– A Munkácsy Mihály Múzeum tárlatának, A Szent Koronába visszakebeleztetett Békés megye török utáni helyreállításának háromszázadik évfordulója alkalmából összeállított kiállítás megnyitója – a tárlatot megnyitja Mucsi András, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Társadalmi kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke.

Időpont: 2015. november 20. 13.40.

Helyszín: Kecskeméti Gábor Kulturális Központ 5630 Békés, Jantyik Mátyás u. 23.



Békés Vármegye újraszervezésének 300 évfordulója alkalmából tartott ünnepség a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Önkormányzat szervezésében, ezen belül ünnepi testületi ülés, melynek keretében a Polgárokért elismerést átadja Zalai Mihály elnök.

Megnyitó: Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

Ünnepi beszéd: Prof. Dr. Patyi András, Nemzeti Szolgálati Egyetem rektora

Időpont: 2015. november 20. 14.00. Kecskeméti Gábor Kulturális Központ

Helyszín: 5630 Békés, Jantyik Mátyás u. 23.



Versmondó-verseny – a Békéscsabai Jókai Színházzal

– Békés megyei vagy a megye bármely településén tanuló felső tagozatos és középiskolás diákok számára Békés megyei vagy a megyéhez kötődő írók műveiből. Két korcsoportban versengenek a gyerekek, az általános iskolák felső tagozatosai, illetve a középiskolák tanulói.

Időpont: 2015. november 25.

Helyszín: Békéscsabai Jókai Színház, 5600 Békéscsaba, Andrássy út. 3.



Műveltségi vetélkedő – a Békés Megyei Könyvtárral

– három fős csapatok kétfordulós vetélkedője. Első fordulóban online kérdőívet töltenek ki, a továbbjutó 10 csapat szóban méri össze tudását. A cél az, hogy Békés megye történetét széles körben megismertessük a fiatalabb korosztállyal, a települések értékeinek felkutatása, dokumentumok összegyűjtése, archiválása, népszerűsítése.

Szóbeli döntő ideje: 2015. november 28.

Helye: Békés Megyei Könyvtár, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3. sz.



Ünnepi hangverseny Békés megye újraszervezésének 300. évfordulója tiszteletére, ezen belül barokk koncert a Budapest Saxofon Quartet előadásában – "Téli utazás"

a Szepesi Bence, Puskás Levente, Tószegi Bernát és Horváth Marcell alkotta zenekar kiegészül Bányai Júlia énekessel és Kanyó Dáviddal, aki fuvolán játszik.

Időpont: 2015. november 30. 19.00.

Helyszín: Békéscsabai Evangélikus Kistemplom, 5600 Békéscsaba, Szeberényi tér 1.

Rajzpályázat – a Munkácsy Mihály Múzeummal


A Békés Megyei Önkormányzat rajzpályázatot hirdetett a 300. évforduló kapcsán óvodás és alsó tagozatos általános iskolás gyerekek számára.

A verseny témája Békés megye, az otthonunk, épített és természeti környezetünk, mindaz, ami kifejezi, miért szeretünk itt élni.

A pályázaton valamennyi óvodás és alsó tagozatos kisgyermek részt vehet egy-egy pályaművel, a feltétel az, hogy az alkotások mérete kizárólag A/4-es vagy A/3-as lehet. Bármilyen technika alkalmazható, színes ceruza, grafit, zsírkréta, tus, tempera, vízfesték, lino, olaj, diópác. A pályaműveket legkésőbb 2015. november 20-ig kell megküldeni a Békés Megyei Önkormányzathoz.

Eredményhirdetés ideje: 2015. november 27. 10. 00.

Helye: Békés Megyei Önkormányzat, 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!