Több mint 40 millió forintot nyert Békés testvérvárosi pályáza


Békés Város Önkormányzata 135 000 Euro vissza nem térítendő támogatást, melyből egy konferencia sorozatot fog megvalósítani az európai polgári kezdeményezés folyamatát szimulálva.

A napokban döntöttek Brüsszelben az EACEA Ügynökség által kiírt az Európa a Polgárokért Program Városok Hálózata alprogramjához benyújtott támogatási kérelmekről.

Idén szeptemberben nyújtotta be támogatási kérelmét Békés Város Önkormányzata EDGE ALONG – Közösségek hálózata, az európai polgári kezdeményezés elemzése az európai demokrácia mentén címmel Brüsszelbe. Izsó Gábor polgármestertől megtudtuk, hogy a résztvevő partnerek öt helyszínen, öt témában fognak értekezni 2016 márciusától egy éven keresztül egy konferencia sorozaton, melyből két találkozót Békésen rendeznek meg. Tavasszal a szerb Mol, ősszel a lengyel Bojanow, télen pedig az erdélyi Gyergyószentmiklós, Békés testvértelepülése ad otthont a szakemberek találkozásának. A tematikus konferencia a horizontális kérdésekkel indul, majd bemutatja az Európai Bizottságnál történő regisztráció menetét.

Ezt követően az online gyűjtés és tagállami igazolás lesz a téma és az, hogy hogyan kell támogatói nyilatkozatokat gyűjteni. Végül arról esik szó, hogyan lehet egy európai polgári kezdeményezést sikeresen benyújtani, hogy jut el egy kérdés az Európai Parlament elé meghallgatásra és hogyan kapják meg a szervezők az Európai Bizottság válaszát. A pályázatban megjelölt 10 résztvevő partner 8 országot képvisel, így Magyarország, Románia, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia, Finnország, Horvátország valamint Bosznia és Hercegovina a projektben érintett civil szervezetei vesznek részt Békés és Gyergyószentmiklós települések önkormányzatával együtt. A pályázat önerőt nem igényel Békés Város Önkormányzatától.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!